Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 60 de ani de închisoare Sentințe definitive într-un mega-dosar DIICOT!

ro

26 Mar, 2023 11:13 1151 Marime text


Prin rechizitoriul din data de 13.01.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a 6 inculpați, cetățeni români, sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la comiterea infracțiunii de omor calificat, șantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Prin sentința penală nr. 315 din 19.03.2021, Tribunalul București a dispus condamnarea inculpaților la pedepse rezultante cuprinse între 3 ani, 4 luni și 20 de zile și 10 ani și 4 luni. De asemenea, a fost obligat un inculpat la plata unor daune morale în cuantum de 4000 de euro.

Hotărârea instanței de judecată a rămas definitivă prin decizia penală nr. 573 din data de 17.03.2023 a Curții de Apel București, prin care au fost majorate pedepsele aplicate unora dintre inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat (de la 4 ani la 6 ani), tentativă la omor calificat (de la 9 ani la 11 ani, respectiv de la 8 ani la 10 ani) și conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis de conducere (de la un an la doi ani), fiind majorate pe cale de consecință și pedepsele rezultante (pedeapsa cea mai mare fiind majorată de la 10 ani și 4 luni la o pedeapsă de 13 ani).

Pedepsele stabilite prin decizia penală a Curții de Apel București în sarcina celor șase inculpați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la comiterea infracțiunii de omor calificat, șantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor însumează 61 de ani de închisoare.

Prin aceeași decizie s-a dispus și achitarea a doi dintre inculpați sub aspectul comiterii infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat și încetarea sub aspectul comiterii infracțiunii de amenințare de către unul dintre inculpați.

Precizăm faptul că față de un inculpat, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la omor calificat (urmarea fiind comiterea unei tentative la omor calificat), instigare la șantaj și șantaj, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă, acesta aflându-se în custodia autorităților mexicane, în cadrul procedurii de extrădare inițiate de autoritățile române.

În cauză, procurorii au reținut că, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, doi dintre inculpați împreună cu alte persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcursul anilor 2015 – 2019, au aderat alți trei inculpați, al cărui scop a fost comiterea de infracțiuni de violență, respectiv șantaj și omor calificat.

Membrii grupului infracțional organizat au comis la data de 02 aprilie 2018, în Mexic, o tentativă la infracțiunea la omor calificat și, în perioada 2017 – 2019, 4 infracțiuni de șantaj pe teritoriul României.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii