Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:16 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat la Constanța

ro

04 May, 2021 14:12 2317 Marime text


Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța, s-a pronunțat azi în dosarul în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit!

Instanța a decis achitarea lui Nicușor Daniel Constantinescu

Oficial 

In baza art. 396 C.p.p., in referire la art. 16 lit.b teza I C.p.p. achita pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel...., pentru infractiunea de abuz in serviciu, fapta prevazuta de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 C.penal, intrucat fapta nu e prevazuta de legea penala. Potrivit art. 25 alin.5 C.p.p. lasă nesoluţionată actiunea civila formulata in cauza de catre partea civila Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta. In baza art. 397 alin.5 C.p.p. mentine masurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa nr. 255/P/2016 din data de 11 aprilie 2018 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului Constantinescu Nicu?or Daniel şi care urmeaza sa inceteaze de drept daca persoana vatamata Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Constanta, nu introduce actiune in fata instantei civile, in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii. In baza art. 272 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 4.05.2021.

Decizia nu este definitivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada decembrie 2009 - noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum“.

„Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale. Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului“, se mai arată în actele DNA.

În prezent, Nicușor Daniel Constantinescu se află în detenție, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii