Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:53 14 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la Tribunal Șase luni de închisoare cu amânare pentru Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie

ro

09 Feb, 2021 00:00 1715 Marime text
  • Magistrații au stabilit în sarcina Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie, pedeapsa de şase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de doi ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Judecătorii din cadrul tribunalului Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța şi inculpatul Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie.

Magistrații au stabilit pentru Iftimie pedeapsa de şase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de doi ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Prin admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției, tribunalul a dispus anularea parțială a unui proces-verbal de contravenție (...) în sensul desființării modificărilor aduse de inculpat (tăierea cu două linii a sumelor consemnate ca amendă, cu posibilitatea plății sumei de 500 lei și înscrierea cuvântului „avertisment“).
 

Oficial

„Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiate de DNA Constanța şi inculpatul Iftimie Vasile Marcel. Stabileşte pentru inculpatul Iftimie Vasile Marcel, pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârțirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, precum și a dreptului de a fi ales în autoritățile publice. (...) Dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de 2 (doi) ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere prevăzute (...): a) să se prezinte la Serviciul de probațiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență“.


Din motivarea judecătorilor

În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța arată că „în raport de faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, a înțeles semnificația faptei și a adoptat o atitudine sinceră încă de la prima audiere, prin declarațiile sale, inculpatul a făcut posibilă cercetarea și a altor fapte penale, este bine integrat în societate, beneficiind de un loc de muncă care-i permite să obțină în mod licit veniturile necesare, a făcut demersuri pentru înlăturarea consecințelor faptei, consemnând suma de 1.000 lei într-un cont al administrație locale Eforie, în mod corect s-a apreciat că inculpatul și-a remediat conduita și nu va mai săvârși infracțiuni, având largi și efective posibilități de îndreptare“.

„Pentru aceste considerente, se poate aprecia că stabilirea unei pedepse a cărei aplicare urmează să fie amânată este suficientă pentru ca inculpatul, pe baza resurselor individuale, să conștientizeze consecințele săvârșirii faptei penale și conduita pe care trebuie să o adopte în viitor pentru a se conforma valorilor sociale ocrotite de legea penală. Pe cale de consecință, instanța va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și inculpat“, conform motivării.
 

Acordul, disjuns din dosarul comisarului-șef Coteanu

Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA Constanța şi Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie, este disjuns din dosarul în care procurorii Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a comisarului-șef de poliție Cornel Gabriel Coteanu, la data faptelor șef al Poliției Eforie, județul Constanța, bănuit de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată, printre altele, că „în ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat lui Iftimie Vasile Marcel, în perioada respectivă șeful Poliției Locale Eforie, să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune“.

„Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, în aceeași calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită („atenție“ în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși“.


Citește și

A treia condamnare în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie!

Cornel Gabriel Coteanu, fostul şef al Poliţiei Eforie, trimis în judecată de DNA. Ce spune chestorul Constantin Adrian Glugă, șeful IPJ

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii