Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 29 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă taxă din Constanţa a fost anulată, în primă instanţă, de judecători!

ro

01 Oct, 2016 00:00 3998 Marime text
La aproximativ două săptămâni după ce taxa de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, aferentă anului 2015, a fost anulată definitiv, autorităţile constănţene primesc o nouă lovitură! Judecătorul Alexandru Ionuț Burtescu, din cadrul Tribunalului Constanța, a anulat taxa de folosire a tramei stradale de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa, pe străzile de trafic uşor, mediu şi greu! Atât taxa de linişte, cât şi cea privind trama stradală au fost anulate în urma unor demersuri ale Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine.
 
Cu privire la anularea taxei de folosire a tramei stradale de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri, avocat Silvia Uscov (Partener USCOV | Attorneys at law) a declarat: „Suntem mulţumiţi că au fost avute în vedere considerentele pentru care am promovat această acțiune și, de asemenea, de faptul că instanța s-a raliat argumentelor noastre“.
 
„Hotărârea nu este definitivă, dar sperăm să avem câștig de cauză și în fața instanței de recurs”, a mai precizat avocat Silvia Uscov.
 
Mai departe, redăm, pe scurt, decizia judecătorului Alexandru Ionuț Burtescu: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active invocate de pârât. Admite acţiunea. Dispune anularea în parte a anexei nr. 5 «Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local» din Hotărârea Consiliului Local nr. 312/18 12 2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016 în ce priveşte Cap. III - «taxă folosire tramă stradală de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa pe străzile de trafic, uşor şi greu». Dispune obligarea pârâtului (n.r. Consiliul Local Constanţa) la plata către reclamant (n.r. Asociaţia Constanţa Ia Atitudine) a sumei de 1.550 de lei - onorariu avocat şi taxa de timbru - şi la plata sumei de 322,4 lei - cheltuieli de transport - toate cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va putea depune la Tribunalul Constanţa sub sancţiunea nulităţii“.
 
Serviciul Public de Impozite şi Taxe din Constanţa a transmis ieri că „hotărârea judecătorească nr. 1154/29.09.2016 care stabilește anularea taxei, reglementată la Cap. III din anexa nr. 5 din Hotărârea Consiliului Local nr. 312/2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor pentru anul 2016, va fi pusă în aplicare doar la data rămânerii definitive a acesteia“.
 
„Precizăm că, până la sfârşitul anului 2016 încasările aferente taxei folosire tramă stradală au fost estimate la 2.100.000 de lei, iar până la data de 31 august 2016, suma încasată este în cuantum de 2.312.843 de lei. Pentru anul 2015, încasările au fost estimate la 2.100.000 de lei, iar cuantumul încasărilor realizate au fost în cuantum de 2.483.837 de lei“, conform SPIT.
 
Reprezentanţii instituţiei mai spun că „prezenta taxă este instituită ca taxă locală în temeiul prevederilor art. 486, alin. (1) și (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, fiind fundamentată de necesitatea utilizării reţelei de drumuri ce se află în administrarea municipalităţii şi pentru contracararea efectelor nedorite ale tranzitării oraşului de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri, respectiv deteriorarea covorului asfaltic, poluarea etc“.
 
Amintim că, la jumătatea lunii septembrie, judecătorii Revi MogaRamona Poppa şi Nicolae Stanciu, din Curtea de Apel Constanţa, au menţinut decizia judecătoarei Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, care a anulat celebra taxă de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă. Decizia celor trei magistraţi a fost definitivă şi a vizat taxa încasată în anul 2015.
 
Taxa de linişte este încasată de aproape 13 ani de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.
 
Citeşte şi 
 
Detalii exclusive din dosar!
Municipalitatea constănţeană riscă o nouă lovitură! Poate rămâne şi fără taxa de tramă stradală

 
„Le solicit celor care au susţinut acest abuz să le ceară scuze public constănţenilor“
Pierdere istorică pentru municipalitate! (document)

 
Se deschide Cutia Pandorei
Avocat Silvia Uscov şi consilierul local Andrei Popescu, despre efectele anulării taxei de linişte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii