Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Sandu, fostul președintele FRF, achitat definitiv. Motivarea judecătorilor

ro

11 Aug, 2021 11:27 1464 Marime text
 
 
Curtea de Apel București a motivat decizia prin care Mircea Sandu, fostul președintele al Federației Române de Fotbal (FRF), acuzat de luare de mită, a fost achitat definitiv.
 
Tot în prezenta cauză a fost trimisă în judecată și Sandu Elisabeta, soția lui Mircea Sandu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită. Și ea a fost achitată.
 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 2 octombrie 2009, inculpatul Sandu Mircea, în calitate de președinte al Federației Române de Fotbal, beneficiind de ajutorul soției sale Sandu Elisabeta, a primit cu titlu de mită, suma de 724.000 lei, de la două persoane fizice, una fiind reprezentanta unei societăți de avocatură.
 
Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru ca Federația Română de Fotbal să încheie cu societatea de avocatură două contracte de asistență juridică, aspect materializat prin semnarea celor două documente la data de 20 octombrie 2009.
 
În baza acestor contracte, în cursul anului 2011, societatea de avocatură a obținut de la Federația Română de Fotbal suma de 11.705.626 lei.
 
În motivarea deciziei de achitare, Curtea de Apel București arată, printre altele, că „nu s-a făcut dovada, dincolo de orice îndoială rezonabilă, în accepțiunea dispozițiilor art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, a așa numitei înțelegeri frauduloase dintre, pe de o parte, inculpații (...) (acuzați de infracțiunea de luare de mită, prevăzută de art. 289 Cod penal, în diferite forme ale participației penale) și, pe de altă parte, (...) (pretinși mituitori) în cadrul căreia primul inculpat, ajutat fiind de cel de-al doilea, a primit o sumă de bani (la data de 02.10.2009, 724.000 lei) în scopul de a îndeplini acte privitoare la atribuțiile și însărcinările avute, în calitate de funcționar, respectiv președinte al Federației Române de Fotbal (FRF) în concret, în vederea încheierii în data de 20.10.2009 a contractelor de asistență juridică, contracte prin care s-ar fi prevăzut în mod nejustificat un onorariu de succes în cuantum de 10% plus TVA din sumele recuperate de la Compania Națională Loteria Română în cadrul celui de-al doilea litigiu comercial“.

„În raport de acestea, Curtea constată că probatoriul administrat în cauză este insuficient pentru a ajunge la concluzia, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul (...) ar fi primit cu ajutorul inculpatei (...) suma de 724.000 lei cu titlu de mită de la (...), în scopul de a îndeplini acte privitoare la atribuțiile și însărcinările avute, în calitate de funcționar, respectiv președinte al Federației Române de Fotbal (FRF) în legătură cu încheierea contractelor de asistență juridică din data de 20.10.2009, soluția de achitare a inculpaților pentru infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată, în baza dispozițiilor art. 396 alin. 1 și 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, fiind legală și temeinică“, potrivit motivării.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii