Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magdalena Tiță, șefa Direcției pentru Cultură, contestă controlul judiciar

ro

15 Nov, 2022 10:23 1025 Marime text


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat zilele trecute punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 noiembrie 2022, a Magdalenei Tiță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Acum, conform portalului instanțelor de judecată, Magdalena Tiță contestă controlul judiciar, în instanță, mai precis la Tribunalul Constanța unde a fost înregistrat dosarul 7670/118/2022.
 
Primul termen a fost stabilit 17 noiembrie 2022.
 
În aceeași cauză procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Cliante Elena Mădălina, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (cercetată în stare de libertate) în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Tiță Magdalena trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (sau să nu exercite prerogativele funcției de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, precum și pe cele specifice activității de control și verificare la nivelul DJC Constanța, în vederea respectării aplicării reglementărilor legale din domeniul culturii și patrimoniului național.


 
Inculpatei Tiță Magdalena i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
 
Inculpatelor Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii