Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, condamnată pentru mită și obligată la muncă în folosul comunității! (DOCUMENT)

ro

15 Sep, 2023 17:00 4274 Marime text
 
 
  • Tribunalul Constanța a dispus condamnarea Magdalena Tiță, la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârsirea infractiunii de luare de mită.
  • Instanța i-a impus inculpatei obligatia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 60 de zile, și a nominalizat Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Agenția Județeană de Ocupare și Formare Constanța, ca și institutii în cadrul cărora obligația poate fi executată.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis vineri, 15 septembrie 2023, acordul de recunoastere a vinovătiei încheiat între DNA Constanta și Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, tribunalul a dispus condamnarea Magdalena Tiță, la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare, pentru săvârsirea infractiunii de luare de mită.
 
În continuare, instanța i-a aplicat inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de 2 (doi) ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 literele a, b si g din Codul Penal, respectiv de a ocupa o functie care implică exercitiul autoritătii de stat, de a fi ales în autoritătile publice si de a fi functionar în cadrul Ministerului Culturii.
 
De menționat că tribunalul a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an si 6 luni închisoare sub supraveghere și a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, termen ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Pe durata termenului de supraveghere, inculpata va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunte, în prealabil schimbarea locuintei si orice deplasare care depăseste 5 zile; - să anunte schimbarea locului de muncă; - să comunice informatii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existentă.

Muncă neremunerată în folosul comunitătii la ISJ Constanța sau AJOFM
 

„Obligă inculpata să urmeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probatiune Constanta sau organizat în colaborare cu institutii de pe raza municipiului Constanța, jud. Constanta. În baza art. 92 alin. 3 raportat la art. 93 alin. 3 Cod penal, impune inculpatei obligatia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 60 de zile, și nominalizează Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Agenția Județeană de Ocupare și Formare Constanța, ca și institutii în cadrul cărora obligația poate fi executată. (...) Se va atrage atentia inculpatei că, în cazul în care nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, se va revoca suspendarea executării pedepsei și se va dispune executarea acesteia în conformitate cu prev. art. 96 alin. 1 Cod penal. (...) Mentine măsurile asiguratorii luate în cauză pentru garantarea plătii cheltuielilor judiciare prin ordonanta din data de 05.12.2022. (...) Obligă pe inculpata Tită Magdalena la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total de 1400 de lei, din care suma de 1.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală. Ia act că inculpata a fost asistat de apărător ales. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronuntată după redactare prin punerea hotărârii la dispozitia părtilor si a procurorului prin mijlocirea grefei instante, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, azi, 15.09.2023“, se mai arată în decizia tribunalului.

 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistratul Alina Crasovschi, judecător al Tribunalului Constanța și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în Direcția de Cultură, acord la DNA
 
Amintim că și Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, care a încheiat, de asemenea, un acord cu procurorii DNA.
 
Potrivit DNA, în data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
 
În prezența avocaților, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv
 
- 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Tiță Magdalena,
 
- 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatei Cliante Elena Mădălina.
 
Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Declarații de avere Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Cum le-a evoluat averea de-a lungul anilor
 
Trei judecători pentru Valentin Vrabie, condamnat cu executare în primă instanță! Primarul din Medgidia, așteptat la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii