Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litigiul pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia, îngreunat de epidemia de coronavirus

ro

17 Mar, 2020 00:00 2041 Marime text

Procesul deschis de Ministerul Culturii pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia ar fi trebuit să aibă astăzi o nouă înfățișare, la Tribunalul Constanța. Cu toate acestea, cazul nu se va judeca, întrucât termenul a fost preschimbat, în contextul măsurilor adoptate în justiție pentru răspândirea epidemiei de coronavirus.
 
Astfel, noua înfățișare a fost fixată pentru data de 19 mai, termen pentru care părțile din dosar vor primi citație și se vor emite din nou adrese către Prefectura Constanța și Direcția Națională Anticorupție, în cazul în care instituțiile nu vor fi transmis până atunci relațiile solicitate.
 
Amintim că Vila Regală din Mamaia este un edificiu înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul CT-II-m-A-02896. Părți în procesul desfășurat pe rolul Tribunalul Constanța sunt Ministerul Culturii, în calitate de reclamant, SC Light System SRL și SC Mamaia SA, în calitate de pârâți, și Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA, în calitate de intervenient în numele altei persoane.
 

Ce spune Ministerul Culturii

 
Potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.
 
 „Ministerul Culturii a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC Light System SRL și SC Mamaia SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare“, susține Ministerul.
 
Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul inițierii demersurilor în instanță: „Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări“.
 
Citește și:
 
Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepțiile invocate

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii