Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:55 08 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ Mangalia, la un pas de executare silită. Directorul Virginica Barabaș - „Litigiul a fost stins“

ro

27 Mar, 2020 00:00 2960 Marime text

După Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia, și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“, din aceeași localitate, a fost la un pas de a fi executat silit, tot din cauza datoriilor către firma ce a asigurat paza unității de învățământ. Dosarele au fost înregistrate pe rolul Secției civile a Judecătoriei Mangalia, unde nu a fost fixat încă primul termen de judecată.

Cu toate acestea, între timp, directorul Liceului Tehnologic Ion Bănescu, profesor Virginica Barabaș, a precizat pentru ZIUA de Constanța că suma de 15.324,76 de lei, reprezentând penalități de întârziere și cheltuieli de executare, au fost în cele din urmă achitate, iar litigiul a fost stins. În anul 2019, Judecătoria Constanța obligase liceul Ion Bănescu la plata sumei de 50.858,05 lei către firma de securitate, reprezentând debitul principal, după cum vom detalia pe parcursul articolului.

În edițiile anterioare, am prezentat cazul Liceului Teoretic Callatis Mangalia, ce ajunsese să fie supus procedurii executării silite, după ce nu au mai fost achitate sumele datorate firmei private ce asigurase paza liceului.


Liceul Teoretic „Callatis“, executat silit. Conturile sunt poprite. Cine vrea banii şi ce reprezintă datoria. Declaraţiile autorităţilor

Ulterior publicării acestui articol, pentru un alt liceu mangaliot s-au început demersurile în instanță în vederea executării silite. Este vorba, după cum am precizat mai sus, despre Liceul Tehnologic Ion Bănescu, litigiul privind aceeași firmă privată de pază ca în cazul Liceului Teoretic Callatis. Concret, pe rolul Secției civile a Judecătoriei Mangalia au fost înregistrate la data de 17 februarie 2020 dosarele civile cu numerele 598/254/2020 și, respectiv 599/254/2020, în care executorul judecătoresc Adrian Stoica Constantin solicită validarea popririi în cazul debitorului Liceul Tehnologic Ion Bănescu Mangalia. Potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de instituțiile abilitate, până la acest moment nu a fost fixat primul termen în cele două dosare.
 

Debit principal, 50.858,05 lei

Cu toate acestea, în anul 2019, pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța, de data aceasta, a fost înregistrată cauza cu numărul7817/212/2019, având ca obiect „ordonanță de plată“, iar rolul de debitor revenindu-i Liceului Tehnologic Ion Bănescu, în timp ce creditor figurează societatea de pază. În acest proces, s-a pronunțat Hotărârea nr. 5989/2019, prin care magistrații Judecătoriei Constanța au admis cererea formulată de creditor. În minuta instanței se arată că aceasta „obligă debitorul (nr., liceul) să plătească creditoarei, în termen de 20 de zile de la data comunicării prezentei sentințe civile, suma de 50.858,05 lei, reprezentând debit principal. Obligă debitorul să plătească creditoarei penalități de întârziere în cuantum de 3.064,20 de lei calculate până la data de 14.03.2019, precum și penalități în continuare de 0,1% pe zi de întârziere, până la plata integrală a debitului“. Se mai arată în minuta instanței că aceasta „obligă debitorul la plata sumei de 2.357 de lei onorariul avocațial, iar 200 de lei taxa judiciară de timbru“. Hotărârea Judecătoriei Constanța era executorie.

De menționat că suma principală de 50.858,05 lei reprezenta contravaloarea a cinci facturi de plată pentru serviciile de pază asigurate la liceu.
Penalitățile de întârziere, stabilite de instanța constănțeană a fi de 3.064,20 de lei calculate până la data de 14.03.2019, potrivit minutei citate anterior, au continuat să crească, acestea urmând să fie majorate, potrivit Hotărârii nr. 5989/2019 cu 0,1% pe zi de întârziere.

În documentele oficiale remise ZIUA de Constanța de către reprezentanții Liceului Tehnologic Ion Bănescu se arată că „în data de 09.03.2020, a fost aprobată de către Primăria Mangalia și achitată în contul BEJ Stoica Constantin Adrian suma de 15.324,76 de lei, reprezentând penalități de întârziere, precum și cheltuieli de executare“.

În continuare, directorul unității de învățământ, profesor Virginica Barabaș, a menționat în cuprinsul adresei remise ZIUA de Constanța: „ca urmare a efectuării acestei plăți, litigiul dintre societatea care a asigurat paza (...) și Liceul Tehnologic «Ion Bănescu» a fost stins“.
 

Citește și:

Elevi ai Liceului Tehnologic ʺIon Bănescuʺ, locul I la un concurs de coafuri extravagante

Ce planuri are edilul cu Liceul Ion Bănescu:
Primarul Cristian Radu, prezent la o ședință de premiere a părinților

Ti-a placut articolul?

Comentarii