Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Latura civilă într-un dosar al procurorilor DNA Constanța, soluționată definitiv

ro

04 Dec, 2020 00:00 1468 Marime text
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Curtea de Apel Constanța a soluționat definitiv latura civilă în dosarul în care Tănase Pelivan, fostul primar al comunei Mihai Bravu din județul Tulcea, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 

Despăgubiri

 
Judecătorii Curții de Apel au menținut decizia Tribunalului Tulcea, instanță care a decis obligarea în solidar a inculpaţilor Tănase Pelivan şi Daniel Chirilă (inculpat în dosar) la plata sumei de 80.052,63 lei (reprezentând plăţile aferente campaniei 2011 pentru cele 70 ha teren) cu titlul de despăgubiri civile, la care se vor adăuga accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal.
 

Accesorii fiscale

 
„Obligă inculpatul Chirilă Daniel să restituie părţii civile Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură suma de 27.420,55 lei (reprezentând plăţile aferente campaniei 2011 pentru 43,7 ha teren) la care se vor adăuga accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal“, se mai arată în decizia magistraților.  
 
Tot în acest dosar, Chirilă Daniel a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
 

Date din anchetă

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 2 martie 2010, inculpatul Pelivan Tănase, în calitate de primar al comunei Mihai Bravu din județul Tulcea, și-a îndeplinit necorespunzător atribuțiile de serviciu și a încheiat un contract cu o firmă deținută de soția sa, prin care a transmis dreptul de folosință asupra unui teren în suprafață de 102,07 hectare izlaz, contrar unei hotărâri emise de Consiliul Local al Comunei Mihai Bravu“, potrivit DNA.
 
„Prin acest demers, inculpatul a determinat pierderea temporară de către Primăria comunei Mihai Bravu a acestui drept dar și subvențiile în cuantum de 214.388,75 lei, pe care le-a obținut în schimb firma respectivă prin declararea suprafeței respective la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Tulcea“.
 
„În cursul anului 2011, inculpatul Pelivan Tănase, în aceeași calitate, a falsificat un contract de închiriere încheiat între Primăria comunei Mihai Bravu și inculpatul Chirilă Daniel, indicând în cuprinsul său o suprafață de 70 de hectare teren deși în realitate era vorba doar de 7 hectare. Contractul respectiv a fost pus la dispoziția inculpatului Chirilă Daniel care l-a folosit în relația cu A.P.I.A. și a obținut în mod fraudulos subvenții în cuantum de 80.052,63 lei, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul comunei Mihai Bravu, prin nesolicitarea de către edil a subvențiilor pentru cele 70 ha“, se mai arată în rechizitoriul DNA.
 
Citește și
 
Dare de mită în formă continuată (17 acte materiale)
Acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA Constanţa, admis


O primă condamnare într-un dosar al DNA Constanța pe fonduri europene. Acuzații oficiale

Doi afacerişti sirieni, implicați în export de animale vii, au recunoscut
Vameș trimis în judecată de DNA Constanța! Azi, un nou termen în instanță

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii