Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:28 27 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoarele Crina Mihaela Popescu şi Claudia Bodean, de la Curtea de Apel, vizate de o cerere de recuzare în dosarul pentru prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE)

ro

24 May, 2023 15:15 2947 Marime text


Judecătoarele Crina Mihaela Popescu și Claudia Bodean, din cadrul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, sunt vizate de o cerere de recuzare într-unul dintre dosarele în care administrația Vergil Chițac a cerut achitarea prejudiciilor din Dosarul Retrocedărilor.
 
Cererea de recuzare a fost formulată astăzi, 24 mai 2023, în dosarul 2516/118/2021, după repunerea dosarului pe rol:

„Amână cauza
Solutia pe scurt: Pentru soluţionarea cererii de recuzare a doamnelor judecător Crina Mihaela Popescu şi Claudia Bodean.
Document: Încheiere de şedinţă    24.05.2023“
 

Dată fiind această cerere, instanța de judecată a dispus amânarea procesului, pentru soluționarea cererii de recuzare.
 
Suma solicitată în cauză, ce se ridică la 4.491.657 de dolari, reprezintă prejudiciul calculat pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, dosarul 2516/118/2021 a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, în ianuarie 2022, judecătorii respingând acțiunea ca fiind prescrisă.
 
În cauză, UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac „a solicitat instanţei obligarea în solidar a pârâților la plata sumei de 4.491.657 de dolari, echivalent in lei la data plății, reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT Municipiul Constanța prin infracțiunile săvârșite în cazul de retrocedare ###### Gardef, astfel cum au fost acestea constatate definitiv de Decizia Penala a ICCJ nr. 32/A/2019 pronunțată dosarul 6536/2/2008“.
 
 
Au mai arătat avocații Municipiului Constanța, printre altele că, în Dosarul Retrocedărilor, „suplimentar, ICCJ a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unui număr de 80 de terenuri în domeniul public sau privat al UAT Municipiul Constanța“.
 
„Ulterior, în urma formulării unor contestații la executare, două dintre aceste terenuri au fost excluse de ICCJ din lista celor 80, şi anume pozițiile 17 şi 29 din Dispoziția #########.  S-a constatat că pentru respectivele terenuri este imposibilă restabilirea situației anterioare, acestea fiind vândute către terți prezumați de bună credință, nemaiputând fi recuperate de la condamnați“, s-a argumentat în instanță.
 
Mai departe, avocații au spus că „în scopul recuperării integrale a prejudiciului suferit de UAT Constanța prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior, se impune repararea prejudiciului cauzat patrimoniului Municipiului Constanţa. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.491.657 de dolari contravaloarea în lei la data plăţii“.
 
Tribunalul a respins însă cererea primăriei, ca prescrisă, iar acum, Curtea de Apel Constanța va analiza apelurile declarate în cauză.
 
În cauza civilă 2516/118/2021, pârâții sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Daniel Ene și Bogdan Gabriel Sandu.
 
Decizia pe care o va lua Curtea de Apel Constanța va putea fi atacată în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii