Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interceptări și condamnări definitive! Un polițist din Valu lui Traian a refuzat 800 de euro mită. Cum s-a terminat totul

ro

25 Feb, 2022 00:00 4209 Marime text

 
  • Prin decizia de condamnare, instanța a mentinut măsura sechestrului asigurator luată prin ordonanta din data de 24.02.2021 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta, asupra sumei de 800 de euro, remisă cu titlu de „mită“, lucrătorului de politie din cadrul Postului de Politie Valu lui Traian, la data de 22 februarie 2021.
 
Sentință definitivă în cazul celor doi bărbați din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, acuzați de dare de mită, în sensul în care ar fi încercat să mituiască un polițist tot din Valu lui Traian cu suma de 800 de euro.
 
Unul dintre inculpați a luat un an si opt luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de dare de mită.
 
Celălalt inculpat a primit patru ani, o lună și zece zile de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire)
 
Decizia de condamnare a fost luată de judecătorii Curții de Apel Constanța și este definitivă.
 
De precizat că prin decizia de condamnare, instanța a mentinut măsura sechestrului asigurator luată prin ordonanta din data de 24.02.2021 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta, asupra sumei de 800 de euro, remisă cu titlu de „mită“, lucrătorului de politie din cadrul Postului de Politie Valu lui Traian, la data de 22 februarie 2021.
 
Date din anchetă
 
În actul de sesizare a instanței se arată că în data de 21 februarie 2021, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, la volanul autospecialei de poliție, în jurul orelor 16:30, polițistul a observat circulând pe „varianta“ localității un autoturism marca Ford, de culoare gri, în interiorul căruia se aflau patru tineri. La momentul respectiv, l-a identificat vizual pe conducătorul auto, despre care cunoștea că nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
Întrucât a fost observat la rândul său de ocupanții vehiculului menționat, conducătorul auto a mărit viteza de deplasare, astfel că pentru o perioadă de timp a pierdut contactul vizual cu autoturismul.
 
Polițistul a pornit în urmărirea acestuia, iar după ce l-a căutat aproximativ 30 de minute prin localitate, l-a observat circulând pe străzile din zona centrală.
 
Ca urmare a faptului că la momentul respectiv se afla singur în autospecială, l-a sunat pe colegul său de la Poliția Locală, aflat în timpul serviciului și i-a solicitat să taie calea autoturismului menționat, indicându-i direcția de deplasare a acestuia.

„Băiat finuț“
 
De pe locul din dreapta spate al vehiculului a coborât un bărbat, persoană pe care o cunoștea de asemenea din localitate, acesta fiind cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni. În continuare i-a condus la sediul postului de poliție pe șofer și pe pasagerul din dreapta-față, permițându-le celorlalți doi bărbați să plece.
 
La scurt timp, bărbatul care a coborât de pe locul din dreapta spate al vehiculului s-a deplasat la sediul instituției, pătrunzând în biroul în care lucrătorul de poliție se afla cu șoferul. Celălalt tânăr, ocupant al autoturismului pe locul din dreapta-față, fusese plasat într-un alt birou, fiind supravegheat de polițistul local.
 
În acest context, pasagerul de pe locul din dreapta spate al vehiculului a început să îl roage pe polițist „să fie băiat finuț“.
 
Sute de euro
 
În acest context, bărbatul i-a promis polițistului că îi va oferi diverse sume de bani, în scopul menționat, acesta avansând inițial suma de 300 de euro, crescând mai apoi cuantumul sumei pe care urma să i-o remită la 500 de euro, pentru ca lucrătorul să nu îi întocmească dosar penal.
 
Polițistul a declarat că, la un moment dat, acesta a scos din buzunare mai multe bancnote de câte 50 euro, pentru a dovedi că avea bani asupra sa, iar la îndemnul său, a procedat în mod similar și conducătorul auto.
 
Polițistul a precizat că după formularea „ofertelor“ inițiale din partea inculpatului, în scopul probării demersului infracțional, a pornit înregistrarea audio pe telefonul mobil proprietate personală.
 
Sub pretextul că la momentul respectiv, la fața locului, se aflau prea multe persoane pentru a primi vreo sumă de bani, a stabilit cu inculpații să se deplaseze a doua zi la postul de poliție pentru a continua discuția inițiată de aceștia în referire la remiterea unor foloase materiale.
 
Cei doi au fost de acord și l-au asigurat că se vor prezenta în data de 22 februarie 2021, în jurul orelor 14:00, la sediul instituției, în scopul menționat.
 
Interceptări
 
Polițistul a pus la dispoziția organelor de anchetă înregistrarea audio, realizată cu mijloace proprii, din analiza procesului-verbal de redare rezultând că aspectele prezentate se confirmă în totalitate:
 
Inculpat: ...neinteligibil... dacă e așa, o să-ți aduc 300 acuma și o să ți-i dau pe toți eu, și gata, ai înțeles?
 
Inculpat: - Nu e nici o problemă că sunt eu, e și el! Ascultă-mă. ...neinteligibil... absolut tot. Băiatului nu-i mai faci absolut. Am trimis acuma să mai iau 300. In caz eventual că nu pot să iau cu dobândă, să moară copiii mei dacă nu iau! 50%! Ascultă-mă! Nu... dacă nu, mâine 100% îți dau ...mă cauți p-acasă...
 
Polițist: Facem altceva!
 
Inculpat: Ia zi!
 
Polițist: Eu scriu toate actele acuma și nu le trimit nicăieri.
 
Inculpat: Nu, fii atent cum facem!
 
Polițist:  Și mâine la ora 2 când (...)
 
Inculpat: - Nu, nu, nu! Nu faci nimic! Aștept acum ca să-mi aducă și ăia 300. Ai înțeles? Deci...nu că te mint, că eu nu! Să moară familia mea dacă îți face nimic! Tu ești băiat bun și eu cu tine, nu e nici o problemă!
 
Polițist: Bine, hai! Așteptați afară! Eu îmi fac treaba în continuare.
 
Inculpat: Aștept să aduc alea și dacă ai fi băiat.
 
Polițist: Da, mă! Așteaptă afară. Da ia-i la goană p-ăștia că s-au strâns o grămadă în fața poliției!
 
Inculpat: Da, frate, vin, m-am jurat că vin.
 
În data de 22 februarie 2021, șoferul s-a deplasat (singur) la sediul Postului de Poliție și i-a remis polițistului suma de 800 euro pentru ca funcționarul să nu îi întocmească dosar penal vizavi de comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere, în legătură cu incidentul descris anterior.
 
Activitatea a fost documentată ca urmare a dispunerii de către procuror, în mod provizoriu, a măsurii de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio, foto a persoanelor implicate, reușindu-se prinderea în flagrant a inculpatului în timp ce remitea suma menționată cu titlu de mită (măsura a fost confirmată în mod corespunzător de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța).
 
Sursa: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Lidia Buble, suspectată de dare de mită, așteptată la Tribunalul București
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii