Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:23 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată referatul în baza căruia Ana Maria Pătru, fost președinte al AEP, a fost arestată preventiv (document)

ro

17 Nov, 2016 00:00 2159 Marime text
Ana Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost arestată preventiv, miercuri seară, în dosarul în care este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență și a două infracțiuni de spălare de bani.
 
Magistrații Tribunalului Prahova au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploiești și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostei şefe AEP. Decizia nu este definitivă.
 
În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă referatul de arestare întocmit de procurorii DNA pe numele Anei Maria Pătru. De menţionat că documentul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
 
Aşadar, conform DNA, în perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreședinte al AEP, a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul București. Anchetatorii spun că, în schimbul primirii acestui bun, Ana Maria Pătru a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține firma să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
 
„Constatăm că, faţă de inculpata Pătru Ana Maria sunt aplicabile prevederile art. 223 alin. 2 C.p.p, întrucât din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că a comis infracţiuni dintre cele prevăzute de art. 223 alin. (2) C.p.p., respectiv infracţiuni de corupţie și spălare a banilor, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cinci ani ori mai mare, şi pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora (...) săvârşite prin pretinderea şi primirea de foloase materiale pentru sine (obţinerea unui imobilului-apartament, situat în municipiul Bucureşti şi a unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport), folosindu-se și de funcția deţinută de vicepreşedinte al AEP, scopul şi urmările produse (favorizarea unor agenţi economici), precum şi a altor împrejurări privitoare la persoana acesteia, se constată că privarea inculpatei de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, spun procurorii DNA.
 
De asemenea, procurorii precizează că, în cursul anului 2009, „Ana Maria Pătru a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 210.000 euro și beneficiarul real al acestei sume, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influență, prin folosirea, la solicitarea sa, a unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor relaţii comerciale”.
 
Ulterior, în 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al AEP, a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei firme, „intervenind în schimb la Ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, (...), în vederea acordării unei audienţe (...), audiență care s-a şi materializat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru”, mai spun procurorii. Mai mult, tot în 2011, Ana Maria Pătru „a ascuns adevăratul proprietar și beneficiar real al autovehiculului marca Land Rover model Range Rover Sport – cumpărat și cu banii proveniți din infracțiunile de trafic de influență, achiziționând și înmatriculând bunul mobil pe numele unei alte persoane”.
 
În referatul citat, se precizează că „infracţiunile pentru care este cercetată inculpata sunt fapte extrem de grave, valoarea obiectului infracţiuniilor reținute în sarcina sa fiind deosebit de importantă (aproximativ 275 000 euro) şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducând inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră”.
 
Foto: Digi24

Ti-a placut articolul?

Comentarii