Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Funcţionari vamali, condamnaţi de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa (rechizitoriu)

ro

13 Dec, 2016 00:00 3003 Marime text
Cei trei au fost trimişi în judecată de DNA Constanţa în ianuarie 2015. După un proces care a durat aproape doi ani, funcţionarii vamali au fost condamnaţi în primă instanţă
 
Judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa, a decis, ieri, condamnarea a trei funcţionari vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa: Costel LeţcanuCătălin Brădulescu şi Costel Simion.
 
Cei trei au fost deferiţi Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, iar ieri au fost condamnaţi la câte 2,6 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi de fals intelectual, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în datele de 1 februarie 2010 şi 23 aprilie 2010, inculpaţii Leţcanu Costel şi Brădulescu Cătălin, controlori vamali, şi Simion Costel, inspector vamal, toţi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Biroul Supraveghere Produse Accizate - Compartiment Echipe Mobile, cu ocazia controalelor întreprinse la un punct de lucru al unei societăţi comerciale, autorizată ca antrepozit fiscal de producţie alcool etilic de fermentaţie din cereale, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu care le reveneau în funcţiile deţinute“.
 
DNA arată că „în procesele-verbale întocmite cu aceste ocazii, inculpaţii au consemnat, în mod nereal, împrejurarea că sigiliile aplicate asupra instalaţiei de producere a alcoolului etilic sunt intacte şi că indicii de producţie rezultaţi în urma citirii contoarelor, precum şi stocurile de alcool corespund celor menţionate în procesul-verbal de sigilare, atestând astfel, fictiv, împrejurarea că antrepozitarul fiscal mai sus menţionat nu desfăşoară activitate la punctul de lucru respectiv“.
 
„Prin aceste acţiuni“, susţin cei de la DNA, „cei trei inculpaţi au permis firmei respective şi reprezentanţilor acesteia să desfăşoare în continuare activităţi de producţie a alcoolului etilic în mod fraudulos, în afara unui antrepozit fiscal, precum şi comercializarea ulterioară, pe piaţa internă, a unei cantităţi totale de 63.973 de litri de alcool etilic rafinat, în condiţii de clandestinitate, cu consecinţa prejudicierii bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 2.424.568 de lei (echivalent a 587.404 euro)“.

Citeşte şi: 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Costel Leţcanu, Cătălin Brădulescu şi Costel Simion, funcţionari vamali (document)


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii