Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 10 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Franța a refuzat extrădarea lui Paul al României!

ro

09 Jul, 2025 17:11 270 Marime text

Franța a refuzat extrădarea lui Paul al României, care a fost condamnat în România la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, și a fugit din țară, potrivit AFP.

"Am spus întotdeauna că eu cred în justiţia franceză", a reacţionat Paul Philip al României, cunoscut ca Paul de România, 76 de ani, la sfârşitul deliberării, conform Agerpres.

Preşedintele Camerei pentru extrădări a Curţii de Apel de la Paris a subliniat că autorităţile române au avut justificare în a emite un nou mandat de arestare, dar că acesta avea "un caracter disproporţionat".

Judecătorul a precizat că el s-a pronunțat asupra admisibilității mandatului de arestare, nu însă și pe fondul acestui dosar.

Cu această decizie, Curtea de Apel 'pune capăt unei hărțuiri procedurale inacceptabile și își reafirmă atașamentul față de principiile fundamentale ale statului de drept', a apreciat pentru AFP avocata prințului, Miriame Laichi.

Autoritățile române emiseseră în ianuarie un nou mandat de arestare împotriva lui Paul de România.

 
Paul Philippe al României, care se prezintă ca „prințul Paul”, a obținut pe 4 iunie 2025 o hotărâre definitivă prin care i se recunoaște dreptul de a primi 50 de hectare de teren agricol în comuna Zorleni, județul Vaslui.
„Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelanta Agen?ia Domeniilor Statului împotriva Sentinţei civile nr. 2944/2024 din data de 22 octombrie 2024 pronunţată de Judecătoria Bârlad în dosarul nr. 1762/333/2021 în contradictoriu cu intimații Comisia locală Zorleni pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Comisia Judeţeană Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Al României Paul Philippe, și Marco Robert Houston. Păstrează sentinţa apelată. Definitivă. Pronunţată la data de 04.06.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.
Instanța a decis că terenul i se cuvine, după un proces care a durat aproape 20 de ani.


Totul a început în 2006, când Paul Philippe al României a cerut retrocedarea unei părți din fosta moșie regală. În 2007, instanța i-a recunoscut dreptul de a cere terenul. Abia în 2019 și 2020, comisiile locale au aprobat cererea, dar Agenția Domeniilor Statului (ADS) a cerut în instanță anularea deciziilor.

Tribunalul Vaslui a respins cererea ADS în 2025, astfel că terenul rămâne al lui Paul Philippe al României.

În același timp, Paul este condamnat în România din 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare, fiind acuzat că a obținut ilegal mai multe proprietăți. A fugit însă din țară și locuiește în Franța, unde autoritățile române cer de ani buni extrădarea lui. A fost arestat de mai multe ori, inclusiv în Malta și Franța, dar niciodată trimis înapoi. În aprilie 2025, o instanță din Paris l-a eliberat și l-a plasat sub control judiciar, interzicându-i să părăsească teritoriul Franței.

Deși susține că este moștenitor al Casei Regale, în 2012 instanța supremă din România i-a recunoscut doar calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea, fără a-i da un titlu oficial de prinț.

În procesul pentru terenul din Vaslui a intervenit și un jurnalist britanic, Marco Robert Houston, care vrea să recupereze de la Paul o datorie semnificativă, de peste 4,7 milioane de lire sterline, stabilită în instanță încă din 2013.

 
Conform motivării primei instanțe, prin cererea înregistrată inițial la Judecătoria [neprecizat] la data de 10.03.2021 și ulterior reînregistrată pe rolul Judecătoriei Bârlad, în urma declinării de competență prin Sentința civilă nr. [neprecizat] din 08.07.2021, reclamanta Agenția Domeniilor Statului (ADS) a formulat o acțiune în anulare împotriva Comisiei Județene Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor și a Comisiei Locale Zorleni, având ca obiect anularea unor acte administrative emise în materia fondului funciar.


Obiectul cererii

Reclamanta ADS a solicitat:
  •     Anularea Hotărârii nr. 137/07.09.2020 a Comisiei Județene Vaslui,
  •     Anularea Procesului-verbal de delimitare nr. 750/22.01.2020,
  •     Anularea Hotărârii Comisiei Județene nr. 229/05.11.2019,
  •     Anularea Anexei nr. 30 întocmită de Comisia Locală Zorleni.
Aceste acte au stat la baza retrocedării unei suprafețe de 50 ha teren agricol din administrarea ADS către intervenientul forțat Paul Philippe al României, în temeiul unei hotărâri judecătorești pronunțate în 2007, care constata preluarea fără titlu de către stat a unei moșii deținute de familia regală.


Citește și:

Prințul Paul al României, în așeptarea extrădării din Franța, primește vești bune legate de terenul din Vaslui



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii