Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:11 25 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul senator Gigi Chiru, acțiune extraordinară la Curtea Supremă! Instanța a admis în principiu cererea

ro

17 Dec, 2023 11:37 883 Marime text
 


Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au luat o primă decizie în dosarul în care fostul senator Gigi Christian Chiru (foto), din Constanța, și Cristian Valentin Smădu solicită, printr-o acțiune extraordinară, rejudecarea dosarului în care au fost acuzați de ucidere din culpă.

Față de cei doi, judecătorii din Constanța au dispus încetarea procesului penal pornit, prin intervenirea prescripţiei răspunderii penale. 
 
Conform site-ului oficial al Curții Supreme, instanța a admis în principiu cererile de recurs formulate și au trimis cauza în vederea judecării recursului în casație Completului nr. 6., fixând termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 15 februarie 2023.
 
Oficial!
 

În temeiul art. 440 alin. 4 C.pr.pen., admite în principiu cererile de recurs formulate de inculpaţii Chiru Gigi Christian şi Smădu Cristian Valentin împotriva deciziei penale nr. 858/P din 17.08.2023, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secția penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. 16233/212/2018. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casație, Completului nr. 6. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 15 februarie 2023, cu citarea părţilor. Se vor încunoştiinţa apărătorii aleşi ai recurenţilor inculpaţi Chiru Gigi Christian şi Smădu Cristian Valentin, despre termenul fixat în cauză. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 decembrie 2023. 

 
Amintim că la data de 17 august 2023, Curtea de Apel Constanța a menținut, prin respingerea apelurilor declarate, decizia Judecătoriei Constanța, din 19 octombrie 2022, care a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Gigi Christian Chiru, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 cod penal, prin intervenirea prescripţiei răspunderii penale.
 
Tot în acest dosar, și față de Cristian Valentin Smădu, acuzat tot de ucidere din culpă, instanța a încetat procesul penal, prin intervenirea prescripţiei răspunderii penale.
 
Fostul senator Gigi Christian Chiru și Cristian Valentin Smădu au fost obligați, de Curtea de Apel Constanța, în solidar, la plata către părţile civile a sumei de 12.323,33 lei cu titlu de daune materiale 235.000 lei cu titlu de daune morale.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii arată că, „în anul 2007, în calitate de administrator unic al unei societăţi comerciale, inculpatul Chiru Gigi - Christian a demarat lucrările de consolidare şi modernizare a unui imobil în care funcţiona o discotecă din localitatea Eforie Sud, judeţul Constanţa, pentru execuţie contractând o firmă al cărei administrator era inculpatul Smădu Cristian-Valentin“.
 

„Execuţia a fost realizată fără autorizaţie de construire şi în absenţa unor persoane competente să verifice dacă lucrările sunt corespunzător efectuate. Printre lucrări s-au numărat confecţionarea şi montarea unei balustrade metalice, care, la data de 24 noiembrie 2011, din cauza modului defectuos în care a fost realizată, s-a desprins parţial din elementele de fixare, sub greutatea unei persoane care a căzut peste ea. Ca urmare a impactului, persoana respectivă s-a prăbuşit în gol, pe pardoseala de la parterul imobilului, fapt ce a dus ulterior la moartea sa“, conform rechizitoriului.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
 Bătut în drum spre Poliție
Doi polițiști locali din județul Constanța, condamnați definitiv pentru purtare abuzivă!

   
 
 LISTĂ
Mai mulți judecători ies la pensie! Printre ei, doi doi inspectori judiciari de la Inspecţia Judiciară


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii