Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost șef din Vama Constanța, despăgubit pentru Dosarul Portul. Cât va încasa

ro

11 Jan, 2022 00:00 3625 Marime text
  • Curtea de Apel Constanța a admis apelul declarat de fostul șef vamal în dosarul în care a solicitat ca statul să fie obligat să-i restituite cheltuielile de judecată efectuate în Dosarul Portul, instrumentat de DNA.
  • Cazul s-a aflat în atenția completului AC4 al Secției I Civile, format din magistrații Răzvan Anghel și Alina Gabriela Jurubiță, decizia fiind luată în complet de divergență, în care magistratul Gabriel Sandu Lefter a făcut opinie separată în sensul respingerii apelului.
  • Decizia Curții de Apel poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Sunai Cadîr, fostul șef al Vămii Constanța anchetat și apoi achitat definitiv în Dosarul Portul, este pe cale să primească circa 150.000 de lei de la statul român!
 
Iar aceasta, după ce Curtea de Apel Constanța a admis apelul declarat de fostul șef vamal în dosarul în care a solicitat ca statul să fie obligat să-i restituite cheltuielile de judecată efectuate în Dosarul Portul, instrumentat de DNA.
 
Cazul s-a aflat în atenția completului AC4 al Secției I Civile, format din magistrații Răzvan Anghel și Alina Gabriela Jurubiță, decizia fiind luată în complet de divergență, în care magistratul Gabriel Sandu Lefter a făcut opinie separată în sensul respingerii apelului.
 
Minuta hotărârii Curții de Apel
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 200/2021 că instanța decide, cu majoritate, să admită apelul.
 
„Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul la plata către reclamantul Cadîr Sunai a sumei de 150.000 de lei. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 9.157,50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă şi în apel, constând în onorariu de avocat în cuantum de 3.000 de lei şi în taxă judiciară de timbru în cuantum de 6.157,50 de lei, acordate proporţional admiterii pretenţiilor“.
 
Hotărârea poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Se mai arată în minuta deciziei că a fost luată „cu opinia separată a domnului judecător Lefter Gabriel : Respinge, ca nefondat, apelul“.
 
Amintim, inițial, Tribunalul Constanța a respins pretențiile vameșului, ce se ridicau la suma de 267.251,23 de lei.
 
Fostul șef al Vămii Constanța fusese trimis în judecată de procurorii DNA în cauza devenită cunoscută drept Dosarul Portul. Ulterior, acesta a fost achitat definitiv de magistrații Curții Supreme.
 
În acest dosar, Sunai Cadîr a solicitat obligarea Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice la plata sumei de 267.251,23 de lei reprezentând cheltuielile de judecată pe care le-a efectuat în urma anchetei DNA din dosarul 160/P/2010.
 
Tribunalul respinsese cazul
 
 
Inițial, cazul fusese analizat de Tribunalul Constanța, însă completul prezidat de magistratul Corina Suzana Artene a decis respingerea acțiunii intentate de Sunai Cadîr, ca nefondată.
 
După ce fostul șef al vămii a atacat această decizie, dosarul a fost trimis pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
În acest context, rămâne de văzut dacă Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice va declara recurs împotriva hotărârii Curții de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fost șef al Vămii Constanța, la judecată cu statul pentru banii de avocat. Când s-ar putea lua decizia finală
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii