Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost inspector școlar din ISJ Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! Când se va da decizia finală

ro

01 May, 2023 00:00 3386 Marime text
Intrarea în Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța al DNA
  • Decizia de restituire a fost contestată la Curtea de Apel Constanța de procurori, dar și de fostul inspector școlar, iar acum instanța de control a anunțat pronunțarea verdictului la mijlocul lunii mai.
  • Amintim, acesta nu este primul dosar care o vizează pe Iulia - Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au arămas în pronunțare asupra acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii DNA Constanța cu Iulia - Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța.
 
Instanța a amânat pronunțarea pentru data de 18 mai 2023.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Inițial, acordul de recunoaștere a fost trimis la Tribunalul Constanța, instanță care a respins acordul de recunoaștere și a restituit dosarul procurorilor, în vederea continuării urmăririi penale.
 
Decizia de restituire a fost contestată la Curtea de Apel Constanța de procurori, dar și de fostul inspector școlar, iar acum instanța de control a anunțat pronunțarea verdictului la mijlocul lunii mai.
 
Primul acord de recunoaștere a vinovăției
 
Amintim, acesta nu este primul dosar care o vizează pe Iulia - Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța.
 
În primul acord încheiat între DNA și Iulia - Cristina Cabrancea, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat“, potrivit DNA.
 
Prin sentința penală nr. 149 din 29.04.2022, definitivă prin neapelare la data de 24.05.2022, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției în acel dosar.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții cu privire la cel de-al doilea cord de recunoaștere.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
DNA Constanța nu renunță la acordul de vinovăției încheiat cu un fost inspector școlar din cadrul ISJ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii