Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:56 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Verii 2017 Teatrul Național de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ Constanţa, la judecată cu Asociaţia „Eurocult“

ro

26 Oct, 2018 00:00 814 Marime text
Teatrul Național de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa a dat în judecată Asociaţia „Eurocult“, dosarul cu număr unic 28790/212/2018 fiind înregistrat la Judecătoria Constanţa, Secţia Civilă, la data de 24 octombrie 2018, şi având ca obiect ordonanţă de plată - OUG 119/2007 / art.1014 CPC ş.u.
 
Mai precis, este vorba de o sumă pe care asociaţia o datorează teatrului în urma unuia dintre evenimentele organizate în vara anului 2017. Asociaţia „Eurocult“ se află în proces cu Primăria Constanţa pentru a recupera ultima tranşă de bani, necesară a achita, mai departe, datoria către teatru.
 
„Am avut mai multe concerte în cadrul serilor acelea. Două au fost plătite, iar al treilea nu a mai fost plătit. Se ridică la nivelul de 20.000-25.000 de lei. Noi am prestat spectacolul, a fost în aer liber, în cadrul Festivalului Verii 2017. Sunt mulţi artişti privaţi şi instituţii care sunt în aşteptare. Justificarea nu o înţeleg. Este un risc pe care ţi-l asumi când este vorba de terţi. Relaţiile ar trebui să fie directe cu Primăria şi atunci ar fi mult mai simplu. Noi am mai avut relaţii cu Primăria, prin anii 2007, când am primit întotdeauna sumele pe care ni le-au acceptat, nu a fost niciodată nicio problemă. Am fost în legătură directă cu Primăria. Prin terţi există întotdeauna riscul de a da vina unii pe ceilalţi. Asociaţia dă vina pe Primărie, Primăria spune că nu are nicio legătură. Nu îşi ia niciun angajament faţă de terţi, cum este şi normal”, a declarat Daniela Vlădescu, directorul TNOB.
 
În vreme de criză, când TNOB a fost în centrul atenţiei după ce directorul instituţiei a făcut un apel pe pagina sa de Facebook în care a reamintit faptul că teatrul trece printr-o criză continuă, Ministerul Culturii a luat act de memoriul transmis de instituţie şi a alocat bani, însă Daniela Vlădescu speră ca la anul, când va fi stabilit bugetul, să nu se mai confrunte cu situaţia în care nu mai poate efectua plăţi nici măcar pentru jumătate din an.
 
Cu toate acestea, teatrul se bazează în mare măsură pe veniturile proprii, oamenii vin la spectacole care, de multe, se ţin cu casa închisă, iar colaboratorii „îşi fac concediile la Techirghiol pentru a se recupera, nu în Grecia pe plajă”, după cum a precizat directorul teatrului.
 
Potrivit reprezentantului Asociaţiei „Eurocult“, Valentin Ispas, pe rolul instanţei se află dosarul prin care a cerut ultima tranşă de bani de la municipalitate, iar imediat ce se vor încheia demersurile juridice, banii către TNOB vor fi livraţi. „Mai avem să le plătim o tranşă celor de la Teatrul Oleg Danovski. Noi am dat în judecată Primăria pentru a elibera ultima tranşă, în totalitate”, a punctat Valentin Ispas.
 
„Eurocult“ nu şi-a primit tranşa a doua de la Primăria Constanţa! Motivul invocat: nu a depus documentele necesare
 
Totuşi, după cum prezentam şi într-o ediţie anterioară, Primăria municipiului Constanţa a înregistrat în luna august pe rolul instanţelor constănţene dosarele 4900/118/2018 şi 4901/118/2018, având ca obiect „pretenţii”. În cele două dosare, pârâte sunt Asociaţiile „Teatrelia” şi „Eurocult”.

Ionela Bărboi, de la Biroul de presă al Primăriei Constanţa, susţine că cele două ONG-uri nu au depus documentele justificative pentru tranşa a doua de bani în cadrul proiectelor pe fonduri nerambursabile „Festivalul Verii 2017”, organizat de Eurocult, respectiv „Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediţia a II-a“ (FITIC) 2017 - organizat de Teatrelia, acesta fiind motivul pentru care municipalitatea le cere documentele respective prin intermediul magistraţilor.
 

Despre Asociaţia „Eurocult” 

La începutul anului 2017, la Judecătoria Constanţa, Secţia Civilă, a avut loc primul termen în dosarul cu număr unic de înregistrare 1039/212/2017, având ca obiect „acordare personalitate juridică“. Petent - Asociaţia Eurocult. Completul CAF3 a admis cererea şi a dispus înscrierea Asociaţiei Eurocult în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, aflat la grefa Judecătoriei Constanţa. Aproape 1.500.000 de lei trebuiau să ajungă în final în conturile „Eurocult“, pentru proiectul „Festivalul Verii 2017“.

Evenimentul s-a desfăşurat în staţiunea Mamaia - Piaţeta Cazino, în perioada 14.07.2017 - 3.09.2017. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.638.377 de lei, valoarea contractului semnat cu municipalitatea - 1.476.015 lei, iar contribuţia Eurocult - 162.362 de lei, respectiv 11% din valoarea finanţării şi 9,9% din valoarea proiectului. Contractul, plătibil în două tranşe (1.033.210 lei, respectiv 442.804,50 de lei), a fost semnat din partea Asociaţiei „Eurocult“ de Anamaria Tramundana, în calitate de preşedinte al ONG-ului.
 
Citeşte şi:
 
Primăria Constanţa, la judecată cu Asociaţiile „Teatrelia” şi „Eurocult”, controlate de Anamaria Tramundana

Ti-a placut articolul?

Comentarii