Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După achitarea din dosarul DNA Victorie în instanță pentru Carmen Trentea Tatu, fost director adjunct al SPIT Constanța

ro

27 Sep, 2021 00:00 3958 Marime text
 
  • În dosarul de la DNA, Carmen Aurelia Trentea Tatu a fost acuzată de fals intelectual în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
 
Carmen Aurelia Trentea Tatu, fost director executiv adjunct în cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale al municipiului Constanţa, achitată definitiv în dosarul penal instrumentat de procurorii DNA, a dat în judecată Serviciul Public de Impozite și Taxe (2545/118/2021)
 
Vineri, 24 septembrie 2021, Costin Smarandi, judecător în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța, a admis formulată de Carmen Aurelia Trentea Tatu în contradictoriu cu pârâtul Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa.
 
Pe cale de consecință, Serviciul Public de Impozite și Taxe a fost obligat la calcularea şi plata către reclamantă a drepturilor salariale care i s-ar fi cuvenit în perioada 11.07.2018 – 07.12.2020, actualizate cu indicele de inflaţie.
 
SPIT a mai fost obligat la plata către reclamantă a dobânzii legale aferente sumelor ce vor fi stabilite potrivit celor dispuse în alineatului precedent, începând cu data de 08.12.2020 şi până la data plăţii efective.
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
În dosarul de la DNA, Carmen Aurelia Trentea Tatu a fost acuzată de fals intelectual în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
 
Virginia Uzun, la data presupuselor fapte director executiv în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale (S.P.I.T.) al mun. Constanța, a fost acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, de fals intelectual în formă continuată, de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și de complicitate la delapidare.
 
Coronea Bogdan-Andrei, la data presupuselor faptelor președinte al unei asociației, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, dar și de delapidare.
 
Rașid Ghiulendan, fost șef al compartimentului Resurse Umane din cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al mun. Constanța, a fost bănuită de fals intelectual în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
 
Dosarul a fost trimis în instanță la începutul lunii iulie 2018.
 
În noiembrie 2020, judecătorii Marius Damian Mitea și Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, a decis condamnarea definitivă a Virginiei Uzun la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.
 
Bogdan Andrei Coronea, a luat doi ani și zece luni de închisoare tot cu suspendare.   
 
Raşid Ghiulendan și Carmen Aurelia Trentea Tatu au fost achitate definitiv.
 
De precizat că în primă instanță, toți inculpații au fost achitați de Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În intervalul noiembrie – decembrie 2017, inculpata Uzun Virginia, în calitatea menționată mai sus, cu rea credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe (S.P.I.T.) Constanța, în calitate de achizitor, și asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice.
 
Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.
 
Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și totodată un folos necuvenit pentru asociația “prestatoare” a serviciilor respective.
 
Efectuarea plăților ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum și de inculpatele Trentea Tatu Carmen Aurelia și Rașid Ghiulendan care, în calitățile menționate mai sus, au semnat contractele și au ordonanțat la plată cursurile respective.
 
În același context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpații Uzun Virginia, Rașid Ghiulendan și Trentea Tatu Carmen Aurelia).
 
În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Virginia Uzun, fosta șefă a SPIT Constanţa, condamnată definitiv (Oficial)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii