Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul care a cutremurat Poliţia Română, finalizat la Constanţa. Un „rutierist“ merge la închisoare pentru şase ani

ro

21 Aug, 2019 00:00 4665 Marime text
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au anunţat decizia finală în dosarul desprins din mega-ancheta presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa! În cauză au fost judecaţi trei foşti poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, la momentul declanşării anchetei. De asemenea, alături de cei trei au mai fost deferiţi Justiţiei şi civili. Pe scurt, în urma deciziei Curţii de Apel, un fost „rutierist“ va merge la închisoare pentru şase ani, decizia fiind una definitivă. În dosarul „mamă“, un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa a fost cercetat din greşeală, el fiind despăgubit de statul român.
 

Pedepsele primei instanţe

 
Amintim că, în primă instanţă, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea lui G.C.R. (primul poliţist) la cinci ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dedus din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestului preventiv, de la 25.06.2009 la 30.06.2009 şi de la 31.07.2009 la 6.08.2009. Mai departe, cel de-al doilea poliţist din prezenta cauză (C.C.) a fost condamnat la pedeapsa de trei ani de închisoare, cu executare, pentru abuz în serviciu (fapta din 24.04.2009 - cumpărător de influenţă, F.C.C.). Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi a arestului preventiv, de la 25.06.2009 la 30.06.2009 şi de la 31.07.2009 la 06.08.2009. În final, cel de al treilea poliţist P.M.C. a fost condamnat tot în primă instanţă la pedeapsa de trei ani de închisoare, cu executare, pentru abuz în serviciu (fapta din 28.02.2009 - cumpărător de influenţă, M.M.N.). Şi în cazul acestuia, Tribunalul a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi a arestului preventiv, de la 25.06.2009 la 30.06.2009 şi de la 31.07.2009 la 06.08.2009.
 
Primul civil, G.G., a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru complicitate la cumpărare de influenţă (fapta din 14.02.2009 - cumpărător de influenţă, L.G.N.). Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului perioada executată de la 25.06.2009 la 30.06.2009; de la 31.07.2009 la 6.08.2009; 9.07.2012 - 8.08.2013; 16.10.2013 - 21.10.2013; 11.04.2014 - 7.05.2015. Judecătorii primei instanţe au constatat că inculpatul a executat pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă. Cel de-al doilea inculpat civil a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată sub supraveghere pe un termen de trei ani, pentru dare de mită şi tentativă la înşelăciune.
 

Dispoziţiile privind schimbarea încadrărilor juridice, înlăturate

 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a decis ca doar un poliţist din cei trei condamnaţi iniţial la închisoare cu executare să meargă efectiv în spatele gratiilor. Potrivit celor consemnate la dosar, Curtea de Apel Constanţa a înlăturat dispoziţiile art. 386 CPP şi art. 41, alin. 2 CP din 1969 vizând schimbarea încadrărilor juridice ale faptelor reţinute în sarcina inculpatului R.G.C. (poliţist condamnat iniţial la cinci ani de închisoare) din zece infracţiuni de trafic de influenţă într-o singură infracţiune de trafic de influenţă în formă continuată.
 

Cu executare

 
Instanţa a contopit pedepsele principale stabilite inculpatului în prezenta cauză pentru infracţiunile concurente, respectiv nouă pedepse de câte doi ani de închisoare, patru pedepse de câte trei ani închisoare şi o pedeapsă de un an închisoare - şi i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de trei ani închisoare pe care o sporeşte la şase ani închisoare, urmând ca în final fostul rutierist să execute pedeapsa rezultantă de şase ani cu executare.
 

Salvarea din apel

 
Curtea de Apel Constanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor rezultante de trei ani închisoare aplicate apelanţilor ceilalţi doi foşti poliţişti (C.C. şi C.P.M.) pe durata termenelor de încercare de şase ani, compuse conform art. 862 Cod Penal din 1969 din trei ani pedeapsa aplicată şi trei ani stabilit de instanţă.
 

Foştii poliţişti, obligaţi să desfăşoare o activitate

 
„Inculpaţii C.C. şi C.P.M. se vor supune următoarelor măsuri de supraveghere pe durata termenului de încercare: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Constanţa, conform programului ce se va stabili de această instituţie, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă. Impune inculpaţilor C.C. şi C.P.M. următoarele obligaţii pe durata termenului de încercare, să desfăşoare o activitate, să se supună măsurilor de asistenţă şi consiliere întreprinse de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa. Atrage atenţia inculpaţilor C.C. şi C.P.M. asupra dispoziţiilor (…), privind revocarea suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de încercare şi în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege ori stabilite de instanţă“, potrivit minutei judecătoreşti. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 

Poliţist cercetat din greşeală

 
Amintim că, de-a lungul anilor, mai mulţi poliţişti trimişi în judecată în diverse dosare desprinse din mega-dosarul presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa au fost condamnaţi, dar şi achitaţi.
 
Tot în acest context, peste 30 de lucrători ai Serviciului Rutier, cercetaţi în dosarul mai sus precizat, au fost despăgubiţi. Şi asta pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a făcut publice o serie de acte în care erau cuprinse datele cu caracter personal (CNP şi adresă completă) ale poliţiştilor şi, ulterior, acestea au fost preluate de ediţiile online ale ziarelor şi de agenţiile de presă.
 
De menţionat că un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa a fost cercetat din greşeală, el fiind despăgubit de statul român.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii