Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:07 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul „abținerilor“ Se caută un al treilea judecător pentru Radu Mazăre și Marcela Enache

ro

11 Jan, 2022 00:00 1043 Marime text

 
  • În prezent, dosarul se află în faza camerei priliminare, procedură nepublică, conform normelor legale.
 
Judecătorul Lucian Lică, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, nu va judeca dosarul (aflat în prezent în faza camerei priliminare) în care Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a dispus trimiterea în judecată atât a lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, cât și a Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța.
 
Și asta pentru că, judecătorul Lucian Lică a formulat o declaraţia de abţinere de la soluţionarea dosar penal anterior menționat, cererea fiind admisă. Pe cale de consecință, cauza penală va fi repartizată spre a fi soluționată unui alt judecător din Tribunalul Constanța.
 
De precizat că judecătorul Lucian Lică nu este primul magistrat ce formulează o declaraţie de abţinere de la soluţionarea acestui dosar penal. În septembrie 2021, Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a formulat o cerere de abținere, solicitarea fiind admisă.     
 
Amintim că pe data de 10 mai 2021, Monica Laura Tănase, judecător investit inițial cu soluționarea cauzei, a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmarire penală și legalitatea rechizitoriului.
 
Ca atare, tribunalul a dispus începerea judecății.
 
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Aproape de finele lunii august 2021, judecători Ciprian Coadă și Marius Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanța, au admis contestațiilor celor doi și au hotărât ca o parte din procedura camerei preliminare a dosarului să fie rejudecată.
 

În contextul în care judecătorii Monica Laura Tănase și Lucian Lică au formulat declaraţii de abţinere, acestea fiind și admise, dosarul Radu Mazăre - Marcela Enache va primi un al treilea judecător! Mai exact, potrivit procedurii, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui al treilea complet de judecată.
 
Acuzații
 
În dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Asta în timp ce Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
În rechizitoriu, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că „în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.
 
„De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective“, se mai arată în ancheta șefului DNA Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
După trimiterea în judecată, Decebal Făgădău a demisionat din PSD
Curtea de Apel a constatat nulitatea rechizitoriului din dosarul Mazăre – Făgădău

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii