Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi georgieni au fugit din Spitalul Judeţean. Şeful Frontierei de la Agigea, trimis în judecată şi ulterior achitat! Dosarul, redeschis în mai

ro

04 Apr, 2017 00:00 3079 Marime text
Curtea de Apel Constanţa a stabilit primul termen în apelul dosarului în care Ionuţ Voinescu, ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Constanţa Sud (Agigea), a fost achitat de abuz în serviciu, dar şi de participaţie improprie la fals intelectual.
 
Primul termen va avea loc pe data de 4 mai. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
Pe data de 12 decembrie 2016, Marius Nastasia, judecător al Judecătoriei Constanţa, a dispus achitarea lui Ionuţ Voinescu, însă soluţia magistratului a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa.
 
Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Constanţa Sud (Agigea) a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul cauzei se arată că, „la data de 14 aprilie 2015, în Portul Constanţa Sud, a acostat o navă, sub pavilion Lituania, pentru încărcare - descărcare“ şi că, „în timpul staţionării navei, un cetăţean georgian, pasager, a acuzat probleme medicale“. În acest context, a fost alertat un echipaj medical, iar „întrucât s-a apreciat că starea pacientului depăşeşte limitele unei intervenţii de urgenţă care să poată fi efectuată la faţa locului, pacientul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, stabilindu-se de asemenea că respectivul se afla în sevraj ca urmare a întreruperii tratamentului cu metadonă specific dependenţilor de droguri“, se mai precizează în actul de sesizare a instanţei.
 
Procurorii mai arată că, „în vederea asigurării comunicării cu pacientul, care nu cunoştea limba engleză, odată cu acesta s-a deplasat un alt bărbat, care s-a prezentat drept văr al pacientului“.
 
„Întrucât pacientul nu avea reale probleme medicale, nu a fost necesară internarea sa, situaţie în care ambii cetăţeni georgieni au părăsit spitalul. Ulterior, agentul navei s-a deplasat la spital pentru a finaliza procedura de externare, ca vaporul să poată pleca, ocazie cu care a aflat că pacienţii, care erau lăsaţi absolut nepăziţi, liberi şi fără niciun control, au părăsit unitatea sanitară fără să anunţe şi fără să aibă acordul medicilor. Agentul (…) a anunţat Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa Sud despre situaţia constatată, iar în continuare, în urma dispoziţiei date de inculpat (n.r. şeful Punctului de Trecere a Frontierei Constanţa Sud Agigea), a fost urmată procedura de căutare şi punere în consemn local a celor doi fugari“, potrivit rechizitoriului.
 
Mai departe, magistraţii au mai consemnat în actul de sesizare a instanţei că, „din verificările efectuate, s-a stabilit că suspecţilor le fusese acordată, în lipsă, cu ignorarea totală a procedurii specifice, o viză de intrare în România“.
 
De asemenea, Ionuţ Voinescu a fost acuzat de procurori şi că, „în loc să îşi anunţe şefii ierarhici pentru ca astfel să se ia măsuri de căutare a fugarilor la nivelul întregii ţări, el ar fi luat măsuri numai la nivelul oraşului Constanţa, unde avea competenţă şi posibilitate logistică, adică a trimis două patrule de cercetare în oraş, respectiv una la spital şi una în autogară, cu misiunea de depistare a imigranţilor“.
 
Cei doi cetăţeni georgieni au fost depistaţi de poliţiştii din Episcopia Bihor, în trenul rapid 366, care circula pe relaţia Braşov - Budapesta, fără a avea asupra lor documente de identitate.
 
Ionuţ Voinescu a fost trimis în judecată în iulie 2015. Pe data de 12 decembrie 2016, Marius Nastasia, judecător al Judecătoriei Constanţa, a dispus achitarea lui Ionuţ Voinescu privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu întrucât fapta săvârşită nu este prevăzută de legea penală. Totodată, poliţistul a fost achitat pentru participaţie improprie la fals intelectual, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii