Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi foști primari din județul Constanța, trimiși în judecată de DNA, așteptați azi la Tribunal

ro

04 Dec, 2020 00:00 1181 Marime text
  • Cei doi foști primari au fost condamnaţi de Tribunalul Constanța în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
  • Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.

Azi, la Tribunalul Constanța, este programat primul termen (în rejudecare) în dosarul (7388/118/2017*) în care Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu.
 
Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
 

Cu suspendare în primă instanță
 

Cei doi foști primari au fost condamnaţi de Tribunalul Constanța în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
 

Motivare în apel

 
În motivarea deciziei, judecătorii de la Curte arată, printre altele, că „hotărârea primei instanțe nu cuprinde motivele pe care se întemeiază soluția, iar instanța de apel nu poate efectua controlul judiciar specific căii de atac a apelului, singurul remediu procesual fiind trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanță, ca o garanție a respectării dreptului la apărare și a principiului dublului grad de jurisdicție“.
 
„Realizarea în apel a unei analize efective a acuzațiilor penale, prin referire la mijloacele de probă administrate are drept consecință directă  lipsirea părților de un grad de jurisdicție și afectarea, în mod grav, a dreptului la apărare, câtă vreme nu ar mai exista nicio cale de atac ordinară, decizia curții fiind definitivă“ se arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel.

 
Citește și
 
Motivare!
Rejudecarea dosarului foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu, singurul remediu procesual

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii