Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:48 20 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi foşti angajaţi ai unei primării din judeţ, condamnaţi definitiv

ro

26 Mar, 2019 00:00 531 Marime text
Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat ieri în dosarul în care Magdalena Olteanu, referent în cadrul Primăriei comunei Fântânele, judeţul Constanţa, şi al lui Dumitru Orleanu, secretar al unităţii administrativ-teritoriale Fântânele, la data presupuselor fapte, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa.
 
Magdalena Olteanu a fost condamnată la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a constatat achitat integral prejudiciul în valoare de 134.858,29 lei şi dispus obligarea inculpatei Magdalena Olteanu la plata către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti a sumei de 5549,36 lei reprezentând accesorii calculate conform OUG nr.66/2011 de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării integrale a prejudiciului.
 
Dumitru Orleanu a luat un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. În în cazul său, instanţa a constatat achitat integral prejudiciul în valoare de 94.374,31 lei. Inculpatul a fost obligat la plata către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti a sumei de 4518,64 lei reprezentând accesorii calculate conform OUG nr.66/2011 de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării integrale a prejudiciului.
 
În final, magistraţii au dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri. Decizia Curţii de Apel este definitivă!
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2012-2016, inculpata Olteanu Magdalena, a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 111.086,63 lei“.
 
„În aceeași perioadă, inculpatul Orleanu Dumitru a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 89.502,95 lei“, potrivit DNA.
„Astfel, cei doi inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au atestat în fals cu prilejul întocmirii mai multor adeverințe eliberate de primăria comunei Fântânele, împrejurarea necorespunzătoare adevărului că utilizează întreaga suprafață menționată în cuprinsul acestora, în scopul de a anexa adeverințele la cererile unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, Centrul Județean Constanța. Totodată, în anul 2014, cei doi inculpați au falsificat prin contrafacerea scrierii contracte de arendare care conțineau mențiunea necorespunzătoare adevărului că au dreptul de a utiliza, ca arendași, anumite suprafețe de teren, înscrisuri pe care ulterior le-au înregistrat la Primăria Comunei Fântânele și pe care le-au anexat cererii unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, jud. Constanța, prin care au solicitat sprijin financiar pentru respectivele suprafețe“, se mai arată în actele oficiale.
 
„În perioada 2014-2016, inculpatul Orleanu Dumitru, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu care decurgeau din calitatea de secretar al Primăriei Comunei Fântânele, a stabilit în cadrul comisiei constituite în cadrul unității administrativ-teritoriale, suprafețele de teren având categoria de folosință „pajiști permanente” ce urmau a se da în concesiune crescătorului de animale Olteanu Magdalena, sora inculpatului, și a semnat raportul comisiei, acte în urma cărora inculpata Olteanu Magdalena a obținut foloase patrimoniale“, au conchis procurorii.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii