Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Definitiv! Inspectorii de integritate obțin la Constanța anularea unei hotărâri de consiliu local, pe fondul unui conflict de interese (MINUTA)

ro

28 Jun, 2023 09:50 948 Marime text


Agenția Națională de Integritate obține o victorie definitivă la Constanța în procesul deschis pentru anularea unei hotărâri de consiliu local al unei comune din județ legat de care inspectorii de integritate reclamau conflict de interese!
 
Este vorba despre procesul deschis în contradictoriu cu Consiliul Local al Comunei Siliștea, câștigat în primă instanță de ANI.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța a respins recursul declarat de CL Siliștea și UAT Comuna Siliștea, menținând prima decizie favorabilă ANI, iar hotărârea Curții de Apel este definitivă.
 
Judecătorii Curții de Apel au apreciat că recursul declarat în cauză este nefondat, astfel că hotărârea Consiliului Local Siliștea rămâne anulată.

Iată minuta hotărârii de acum a Curții de Apel Constanța:

Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei

 
În dosarul 3519/118/2022, acțiunea a fost deschisă de Agenția Națională de Integritate, în contradictoriu cu Primăria Comunei Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea, Asociația Crescătorialor de Animale din Comuna Siliștea și Gheorghe Popa.
 
ANI a cerut în proces anularea unei hotărâri a CL Siliștea, ce ar avea legătură cu un posibil conflict de interese administrativ, după cum reclamau inspectorii de integritate.
 
În hotărârea Tribunalului, menținută acum la Curte, se arată că instanța „admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâţii Asociația Crescătorilor de Animale din Comuna Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea şi Popa Gheorghe“.
 
Tribunalul „anulează Hotărârea nr. 24/29.04.2014 privind aprobarea închirierii suprafeţei de 467,7267 ha păşune Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa adoptată de Consiliul Local al Comunei Siliştea şi Contractul de închiriere păşune nr. 1937/13.05.2014 încheiat între Comuna Siliştea şi Asociaţia crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa“.
 
Agenția Națională de Integritate anunța pe data de 15 februarie 2018 un posibil conflict de interese administrativ în comuna constănțeană Siliștea, în legătură cu un consilier local.
 
Iată ce spunea ANI atunci cu privire la Gheorghe Popa:
 
„Popa Gheorghe, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este președinte și membru fondator.
 
Ulterior, a semnat, în calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, cu Consiliul Local al comunei Siliștea, județul Constanța, contractul de închiriere privind închirierea unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
De asemenea, ANI a vorbit la momentul respectiv și despre Mihai Frâncu și Luminița Cîrciumaru:
 
„Frâncu Mihai, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, persoana evaluată a beneficiat de suprafața de 4,81 ha pășune comunală pentru pășunatul animalelor pe care le deține.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
Agenția Națională de Integritate a mai arătat:
 
„Cîrciumaru Luminița, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ - a participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru fondator.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, fiului persoanei evaluate i s-a alocat o parcelă în suprafață de 66,41 ha.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fără precedent!
Agenția Națională de Integritate a obținut la Constanța anularea unei hotărâri de Consiliu Local (MINUTA)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii