Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:39 20 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

ro

23 Jun, 2020 00:00 4337 Marime text
  • Decebal Făgădău: „Cred că până la finele acestui mandat vom găsi o soluție, astfel încât biserica să fie relocată în condiții civilizate“.
  • Primarul a mai precizat că viitorul amplasament al bisericii aflată acum pe trotuar va fi în cartier.

Primăria Constanța, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului! Dosarul (431/212/2020) se află pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța. Primul termen va ave aloc azi, începând cu ora 08.30. Dosarul vizează Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, cunoscută drept biserica de pe trotuar!


Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța din data de 13 ianuarie și are ca obiect autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991).


Până de curând, instanța investită cu soluționarea acestui proces, respectiv Judecătoria Constanța, a decis suspendarea cercetărilor specifice în baza decretelor 195/2020 şi 240/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Cu privire la acest dosar, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, declara, la jumătatea lunii ianuarie 2020, că „un constănțean a făcut o sesizare la Direcția Poliție Locală. Conform atribuțiilor date de lege și de fișa postului, Poliția Locală a exercitat un control la toate bisericile din oraș. Tocmai pentru că nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici, ne-am adresat instanței, întrucât legea ne obligă să întreprind măsuri“.

„Între timp, căutăm soluții pentru că Biserica „Izvorul Tămăduirii“ stă de foarte mulți ani în situația actuala și cu toate încercările noastre de a pune la dispoziție teren, de a găsi un echilibru între locuitori, enoriași și administrație, nu am ajuns până în momentul de față decât la litigii pe care nu îmi doresc să le continuăm. Împreună cu echipa mea și cu reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, caut soluții de relocare a Bisericii „Izvorul Tămăduirii“. Până în acest moment, am avut întâlniri cu președinții asociațiilor de proprietari din zonă și cred că până la finele acestui mandat vom găsi o soluție, astfel încât biserica să fie relocată în condiții civilizate, în armonie cu aproape toată lumea. În schimb, vă asigur că în mandatul meu nu se va demola nicio biserică”, a mai declarat edilul-șef al municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

De asemenea, primarul a mai precizat la vremea respectivă că viitorul amplasament al bisericii aflată acum pe trotuar va fi în cartier, dar în niciun caz pe amplasamentul propus în urmă cu câțiva ani, cu toate că acolo au fost cheltuite sume consistente de către parohie pentru devierea conductelor.


Citește și:

Interviu cu preotul Dănuț Marius Bertea, paroh al Bisericii Buna Vestire
„După această perioadă, cred că toți vom aprecia mai mult creația Lui Dumnezeu“


Enoriași adunați în fața Bisericii ”Buna Vestire” din Năvodari. Au fost sesizați polițiștii
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii