Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:09 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce se rejudecă procesul pentru blocul de 12 etaje, din buza plajei Reyna. Ce spun judecătorii Tribunalului Constanța

ro

22 Jul, 2021 00:00 990 Marime text
  • Este vorba despre dosarul civil 21838/212/2019, în care magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje ridicat în cariterul constănțean Faleză Nord, în buza plajei Reyna, pe strada Zorelelor.
  • Dezvoltatorul este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.
  • În apel, însă, situația s-a schimbat, iar judecătorii Tribunalului Constanța, în completul format din magistrații Veronica Tudor și Crina Mihaela Popescu, au trimis dosarul înapoi la rejudecare.
  • În motivarea hotărârii Tribunalului, se precizează că „negarea legitimării procesuale active a reclamantei (nr., Asociația Constanța Altfel) ce se consideră victimă a unor fapte ilicite și prin care solicită tragerea la răspundere civilă delictuală a autorilor acestor fapte reprezintă o îngrădire a accesului liber la instanță, de natură a încălca dreptul reclamantei la un proces echitabil instituit prin art. 6 din CEDO“.
 
Magistrații Tribunalului Constanța, în completul format din judecătorii Veronica Tudor și Crina Mihaela Popescu, au motivat hotărârea prin care au decis rejudecarea procesului privind blocul de 12 etaje pe care compania Cristian Impex îl ridică în buza plajei Reyna, din cariterul Faleză Nord.
 
Amintim, este vorba despre acțiunea deschisă de Asociația Constanța Altfel pentru desființarea lucrărilor desfășurate la blocul în cauză, acțiune respinsă în septembrie anul trecut de Judecătoria Constanța, pe motiv că asociația nu ar fi avut calitatea cerută de lege pentru a promova acțiunea în instanță.
 
Mai exact, prima instanța a admis excepția lipsei calității procesuale a Asociației Constanța Altfel și a respins acțiunea promovată de asociație ca „fiind formulată de o persoană ce nun justifică o calitate procesuală activă“.
 
În apel, însă, situația s-a schimbat, iar judecătorii Tribunalului au trimis dosarul înapoi la rejudecare.
 
În motivarea acestei hotărâri (802/2021),  judecătorii arată că „aprecierea Tribunalului este aceea că judecătorul fondului nu și-a manifestat la rândul său disponibilitatea de a lămuri pretențiile concrete formulate prin cererea de chemare în judecată, prin exercitarea rolului activ prevăzut de lege în interesul realizării actului de justiție în funcție de finalitatea urmărită de reclamantă și care rezultă de altfel din toate elementele cererii de chemare în judecată“.
 
Totodată, în același document citat pe Jurindex se precizează că „negarea legitimării procesuale active a reclamantei (nr., Asociația Constanța Altfel) ce se consideră victimă a unor fapte ilicite și prin care solicită tragerea la răspundere civilă delictuală a autorilor acestor fapte reprezintă o îngrădire a accesului liber la instanță, de natură a încălca dreptul reclamantei la un proces echitabil instituit prin art. 6 din CEDO“.
 
„Nelegalitatea autorizațiilor“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil 21838/212/2019, în care magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje ridicat în cariterul constănțean Faleză Nord, în buza plajei Reyna, pe strada Zorelelor.

 
Dezvoltatorul este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.
 
Cazul a ajuns apoi la Tribunalul Constanța, după ce hotărârea de respingere a fost atacată în apel. În apel lucrurile s-au schimbat total, iar instanța a dispus rejudecarea.
 
Părți în cauză sunt Asociația Constanța Altfel, în calitate de reclamant, Municipiul Constanța prin Primar și Cristian-Impex SRL, în calitate de pârâți și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți-intervenienți.
 
În cauză, este contestat blocul de 12 etaje pe care dezvoltatorul Cristian Impex îl ridică în cartierul constănțean Faleză Nord, pe strada Zorelelor, în buza plajei Reyna.
 
În cererea adresată inițial instanței, Asociația Constanța Altfel a solicitat desființarea „lucrărilor de construire executate de către pârâta Cristian-Impex SRL în baza autorizațiilor de construire nr. 1998/2014 și 723/2017 eliberate de către pârâtul Primarul mun. Constanța în temeiul HCLM 771/2008 pe terenul situat în mun. Constanța (...), ca efect al nelegalității autorizațiilor și a documentației urbanistice ce a stat la baza eliberării acestora și/sau al executării lucrărilor de construire cu nerespectarea autorizațiilor valabil eliberate“.
 
Cristian Impex obținuse, pe 19 mai 2017, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 723, în vederea modificării proiectului autorizat cu AC nr. 1998 din 25.11.2014 - „Imobil S+P+11-12 etaj tehnic, locuinţe colective“ prin extindere nivele, completare cu subsol 2, recompartimentări interioare şi remodelare volumetrică“.
 
Proiectantul general este societatea Has Proiect SRL, iar constructori - Hidro Construct SRL, Zeca Bau SRL şi Fier Oţel Construct SRL. Lucrările urmau săî fie finalizate până la data de 16.07.2021, potrivit panoului informativ amplasat în şantier.
 
„Îngrădire a accesului liber la instanță“
 
Iniţial, autorizaţia de construire nr. 1998 din 20.01.2014 fusese emisă de municipalitate pentru societatea Best Wood Company SA, prin Laurenţiu Vlahomitru, şi a constat în „Construire imobil S+P+11E-12E parţial - locuinţe colective“, amplasat pe strada Zorelelor nr. 2.
 
În proces, societatea Cristian-Impex a ridicat mai multe excepții, printre care și lipsa calității procesuale active a reclamantei.
 
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de judecătorul Ciprian Gabriel Butaru, au ajuns la concluzia că această excepție, privind lipsa calității procesuale active a reclamantei, este întemeiată.
 
Recent, judecătorii Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care au trimis cazul înapoi la rejudecare și au arătat că „negarea legitimării procesuale active a reclamantei ce se consideră victimă a unor fapte ilicite și prin care solicită tragerea la răspundere civilă delictuală a autorilor acestor fapte reprezintă o îngrădire a accesului liber la instanță, de natură a încălca dreptul reclamantei la un proces echitabil instituit prin art. 6 din CEDO“, potrivit www.rolii.ro.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța privind rejudecarea cazului poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea sa.
 
Dacă se va declara recurs, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Se cere anularea PUZ-ului:
Judecătorii cer să vadă cartea funciară pentru terenul afaceristului George Secărea din strada Belvedere

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii