Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum motivează Judecătoria Constanța condamnarea unui preot pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului!

ro

09 Aug, 2022 00:00 3309 Marime text
Foto cu rol informativ 
  • În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța, reține, printre altele, apărarea preotului în sensul că acesta avea semnat un contract de voluntariat cu Primăria Eforie pentru a se deplasa la persoane nevoiaşe în scopul de a le acorda ajutor, prin donaţie de alimente.
  • Ca o cutumă a misiunii sale, familiile ce îl primesc în locuinţă obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza, le-a mai spus preotul magistraților.
  • Astfel, în data de 13 aprilie 2020, acesta a consumat mai multe păhărele de vin pe care l-a binecuvântat.
  • Inculpatul a mai susţinut, potrivit motivării, că din cauza faptului că avea mai multe pachete cu donaţii, nu se putea deplasa altfel decât cu maşina pentru a le transporta, însă pe distanţe scurte între domiciliile enoriaşilor.
 
 
Judecătoria Constanța a decis, la data de 01 august 2022, condamnarea în primă instanță a preotului M.S.E., din Arhiepiscopia Tomisului, acuzat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
Decizia a fost contestată de preot la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.
 
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 13 aprilie 2020, în jurul orei 16.25, inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen, cu numărul de înmatriculare (...), pe strada Tisei, din localitatea Eforie Nord, județul Constanța, având o îmbibație alcoolică peste limita legală, respectiv de 3,68 g/l alcool pur în sânge (la orele 17.12 –prima probă) și de 3,38 g/l alcool pur în sânge (la orele 18.12 -  a doua probă).
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța, reține, printre altele, apărarea preotului în sensul că acesta avea semnat un contract de voluntariat cu Primăria Eforie pentru a se deplasa la persoane nevoiaşe în scopul de a le acorda ajutor, prin donaţie de alimente.
 
Ca o cutumă a misiunii sale, familiile ce îl primesc în locuinţă obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza, le-a mai spus preotul magistraților.
 
Astfel, în data de 13 aprilie 2020, acesta a consumat mai multe păhărele de vin pe care l-a binecuvântat.
 
Inculpatul a mai susţinut, potrivit motivării, că din cauza faptului că avea mai multe pachete cu donaţii, nu se putea deplasa altfel decât cu maşina pentru a le transporta, însă pe distanţe scurte între domiciliile enoriaşilor.
 
Judecătorii arată că „aspectele susținute de către inculpat în justificarea acțiunii sale, în sensul că nu putea refuza paharele de vin care îi erau oferite în cadrul activității de voluntariat, deoarece aceasta ar fi o cutumă a misiunii sale, în mod evident nu pot justifica fapta sa, acesta, de altfel, cunoscând că nicio cutumă religioasă nu poate conduce la săvârșirea unei infracțiuni“.
 
În continuare, potrivit motivării, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
 

„Instanța consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 1 an și șase luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate“, potrivit motivării.


Judecătorii au mai avut în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, „existând premisele“, susțin magistrații, „ca infracțiunea săvârșită să reprezinte un incident izolat, iar suspendarea executării pedepsei corelativ cu obligațiile impuse de instanță, în raport de circumstanțele personale ale inculpatului, să contribuie la corijarea comportamentală a acestuia“.
 

„În acest sens, scopul pedepsei ca mijloc constrângere, dar și ca mijloc de reeducare este atins, urmând ca inculpatul să conștientizeze că respectarea legii penale este o necesitate și că numai respectând legea penală el poate evita aplicarea și executarea în viitor a unor alte pedepse, inclusiv cea aplicată prin prezenta hotărâre. Așadar, față de circumstanțele personale ale inculpatului, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, există premisele ca persoana condamnată să nu mai comită alte infracțiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“, au conchis judecătorii. 

 
Sursa documentare / motivare Portalul Naţional al Jurisprudenţei - rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Înaltpreasfinția Sa Teodosie, victorie uriașă în instanță! (MINUTĂ)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii