Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul Stelian Florin Dabija, de la Biserica Albă, din Constanța, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă

ro

30 May, 2023 00:00 17496 Marime text
 
 
  • Stelian Florin Dabija a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea în luna august 2021.
  • Pe data de 15 noiembrie 2022, Judecătoria Măcin a decis condamnarea lui Stelian Florin Dabija la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă. Instanța din Tulcea a dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani închisoare sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani.
  • Decizia Judecătoriei Măcin a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, la data de 26 mai 2023, a menținut condamnarea stabilită de judecătorii din Măcin.
 
 
Sentință definitivă în cazul preotului Stelian Florin Dabija, din Arhiepiscopia Tomisului, (Parohia Adormirea Maicii Domnului II, cunoscută și ca Biserica Albă, amplasată pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanța), acuzat de ucidere din culpă! Zilele trecute, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis condamnarea definitivă a preotului la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă.
 
De altfel, instanța de apel a menținut decizia Judecătoriei Măcin care a soluționat inițial prezenta cauză la jumătatea lunii noiembrie 2022. 
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă!
 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea.
 
Conform datelor oficiale, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:
 
În actul de sesizare s-a reţinut că în cursul zilei de 25.05.2016, în jurul orei 23.45, cel în cauză a condus un autoturism marca BMW 320, pe strada 1 Decembrie, din localitatea Măcin, având drept pasager pe locul dreapta un bărbat.
 
Ajuns la km. 1 + 500 m., după cum spun anchetatorii, după ieșirea dintr-o curbă deosebit de periculoasă la stânga semnalizată corespunzător (prin trei panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase precedate de un indicator de avertizare curbă deosebit de periculoasă), „pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de drum, a pierdut controlul autoturismului care a ieșit în afara carosabilului aferent sensului său de mers, a escaladat un taluz din pământ și apoi a intrat în coliziune, cu partea laterală stânga fată, cu un pom“, conform datelor oficiale.
 
„Din evenimentul rutier a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a pasagerului, persoane ce au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgentă Galați până la sosirea echipajului de politie la fața locului, astfel încât nu s-a realizat testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto“, se mai arată la dosarul cauzei.
 
De asemenea, tot potrivit datelor oficiale, „prin dispeceratul unității, echipajul de poliție prezent la fata locului a solicitat recoltarea de mostre biologice în vederea verificării alcoolemiei conducătorului auto de către un echipaj din cadrul IPJ - Serviciul Rutier, activitate ce nu a fost realizată probabil din motive medicale“.
 
Anchetatorii mai arată că la data de 09.06.2016, la spital a survenit decesul victimei.
 
În primă instanță, Judecătoria Măcin, în dosarul 1335/253/2021, prin Hotarârea nr. 148/2022, din 15.11.2022, a decis condamnarea lui Stelian Florin Dabija la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă.
 
Obligații
 
Pe durata termenului de supraveghere, Dabija a fost obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
 
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta;
 
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
 
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
 
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
 
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
„În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii de 90 de zile. Munca se va desfășura în cadrul Primăriei mun. Constanţa, judeţ Constanţa sau Inspectoratul Şcolar Constanţa – unităţile de învăţământ din localitate, ce va fi stabilită de Serviciul de Probațiune Constanţa, în funcție de posibilitățile concrete de executare existente la nivelul instituțiilor din comunitate“, se mai artă în decizia magistraților.
 
Judecătorii au luat act de tranzacţia părţilor civile constituite în prezentul dosar  şi partea responsabilă civilmente SC Uniqa Asigurari SA sediul în Bucureşti, str. Nicolae Caramfil, nr. 25, sector 1.
 
Decizia primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, prin Hotarârea nr. 533/2023, din 26.05.2023, a menținut condamnarea Judecătoriei Măcin.
 
Eugen Tănăsescu: „Arhiepiscopia nu va face nimic. Nu ne pronunțăm până nu se închide definitiv“
 

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, ne-a declarat: „Momentan, Arhiepiscopia nu a primit o hârtie oficială cu decizia (nr. cu decizia Curtea de Apel Constanța). Vom fi informați pe cale oficială despre această chestiune. Abia apoi se va pune problema unei eventuale anchete, dar câtă vreme cazul nu este închis definitiv, Arhiepiscopia nu va face nimic. Nu ne pronunțăm până nu se închide definitiv ceva. Din ce am înțeles de la părintele (nr. Stelian Florin Dabija) urmează să conteste decizia (nr. printr-o cale extraordinară de atac împotriva unei decizii definitive).      

 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Scenariu de „final destination“ pe un drum din Tulcea! Viteză, ploaie, ștergătoare defecte și probleme la frânare. Prima condamnare
 
Doi șoferi, condamnați definitiv după o tragedie rutieră în județul Constanța! (FOTO+VIDEO)
 
Tragedie în Portul Constanța! Sentință definitivă. Compania Socep SA, bună de plată
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii