Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COVID 19 Asistentă medicală, condamnată în dosarul vaccinărilor false, de la Constanța! Pronunțarea în apel, amânată

ro

10 Jul, 2023 10:20 1250 Marime text

 
 
  • Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța prin aplicarea următoarelor pedepse:
  • Asistenta medicală a luat doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.
  • Intermediarul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
  • Beneficiarii vaccinărilor false au primit câte un an și nouă luni de închisoare cu suspendare.
  • În continuare, tribunalul a dispus confiscarea a sumei de 850 de euro și 1000 de lei.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au stabilit un nou termen de pronunțare în dosarul în care patru persoane au fost deferite justiției în dosarul unor presupuse vaccinări false.
 
Cauza a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, inculpații fiind o asistentă medicală, un intermediar și doi beneficiari ai unor vaccinări false.
 
Inculpații sunt acuzați de trafic de influență, instigare la dare de mită, conducere a unui vehicul fără permis de conducere (cu permisul suspendat) în formă continuată, luare de mită și cumpărare de influență.
 
În cauză, procurorii arată că cei implicați au fost implicați în obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța se vor pronunța definitiv în dosar săptămâna viitoare.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța prin aplicarea următoarelor pedepse:
 
Asistenta medicală a luat doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.
 
 Intermediarul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
 
 Asta în timp ce beneficiarii vaccinărilor false au primit câte un an și nouă luni de închisoare cu suspendare.
 
 În continuare, tribunalul a dispus confiscarea a sumei de 850 de euro și 1000 de lei.
 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Potrivit procurorilor, s-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că, la nivelul lunii noiembrie 2021, numitul A.A., persoană liberată din penitenciar în luna aprilie 2021, se ocupa cu racolarea unor persoane interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
 
În concret, spun procurorii, cu toate că vaccinarea efectivă nu avea loc, datele persoanelor care achitau diverse sume de bani erau introduse în mod ilegal în R.E.N.V. – Registrul Electronic Național de Vaccinare, astfel încât, cu ocazia verificărilor ulterioare a organelor abilitate, aceste persoane să figureze în sistem ca fiind vaccinate.
 
 În cauză a fost identificat un martor care a arătat că la începutul lunii noiembrie, a fost contactat de către A.A., persoană pe care o cunoștea de mai mult timp, iar acesta i-a făcut o propunere, în sensul celor menționate anterior.
 
Martorul a precizat că inculpatul A.A. i-a transmis că ar cunoaște niște funcționari din cadrul unei clinici medicale private din Constanța, iar în schimbul unei sume de bani, funcționarul respectiv putea face demersuri în vederea eliberării certificatului mai sus-menționat.
 
 Conform martorului, inculpatul A.A. i-a propus două variante: prima, în care suma remisă era de 150 de euro, dar aceasta presupunea ca martorul să se deplaseze efectiv la clinica respectivă, iar cea de-a doua, consta în aceea ca în schimbul sumei de 200 de euro, persoana nu se mai deplasa la clinică, ci doar trimitea prin intermediul aplicației WhatsApp, o fotografie a actului de identitate.
   
 În cauză au fost adoptate măsuri de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio sau prin fotografiere a numitului A.A., respectiv în interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice efectuate prin intermediul terminalului mobil.
 
 În urma activității documentate audio-video în baza mandatelor de supraveghere emise în cauză, conform rechizitoriului, colaboratorul i-a remis numitei B.B. (asistent medical în cadrul clinicii, persoană care a simulat actul de vaccinare a martorului suma de 150 de lei, înmânată anterior de A.A., la îndemnul acestuia.
 
Funcționarul a introdus la acel moment datele colaboratorului în sistemul informatic, înmânându-i imediat martorului adeverința care atesta că s-a vaccinat, în format scris, pe care ulterior acesta a înaintat-o organelor de anchetă.
 
 În aceeași zi, după ce a ieșit din clinica respectivă, martorul a constatat că îi fusese generat certificatul de vaccinare în sistemul electronic, putându-l accesa de pe telefonul mobil, potrivit anchetatorilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Interceptări
Vaccinare la chiuvetă, la Constanța! „Ți-l arată dar nu ți-l bagă“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii