Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Constanța Soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis Nord, aflată pe masa judecătorilor

ro

22 Mar, 2024 11:39 853 Marime text
Astăzi, 22 martie 2024, instanța are pe rol procesul privind soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roșu, unde dosarul vizează contestația la executare privind demolarea lăcașului de cult de pe bulevardul Tomis, din Constanța.

UPDATE - Magistrații au decis să amâne, din nou, pronunțarea pentru 5 aprilie 2024.
„Amână pronunţarea în cauză la data de 05.04.2024. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 22.03.2024”, este soluția pe scurt.

Joi, 7 martie 2024, a avut loc un nou termen în dosarul deschis de Parohia Izvorul Tămăduirii Constanța, pârât fiind Primarul municipiului Constanța. Este vizată soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roșu, cunoscută drept biserica de pe trotuar. Magistrații au decis să ofere următoarea soluție pe scurt; „Amână pronunţarea în cauză la data de 22.03.2024. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 07.03.2024”.

Pe 25 ianuarie 2024, s-a decis amânarea judecării pentru 7 martie 2023.

Magistrații de la Judecătoria Constanța au decis preschimbarea termenului din 2 noiembrie 2023 pentru 25 ianuarie 2024, într-o zi de mare sărbătoare ortodoxă. Redăm soluția pe scurt dictată de judecători: „Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de contestatoarea **. În temeiul art. 230 alin 1 teza I din Codul de procedură civilă dispune preschimbarea termenului de judecată acordat la data de 02.11.2023, la data de 25.01.2024 ora 14.00, şedinţă publică, pentru când se vor cita părţile. Fără cale de atac”.


Pe 6 iulie 2023, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis să respingă defintiv apelurile formulate de către Parohia Izvorul Tămăduirii și Arhiepiscopia Tomisului. „Tribunalul Constanţa Secţia I Civilă Dosar nr. 14901/212/2022 Decide 06 iulie 2023 Respinge, ca nefondate, apelurile declarate împotriva sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 şi împotriva încheierii din 03.11.2022, pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022. Obligă apelanta reclamantă Parohia „Izvorul Tămăduirii” Constanţa şi apelanta pârâtă Arhiepiscopia Tomisului, în mod egal, la plata către intimatul Primarul Municipiului Constanţa a sumei de 1300 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06.07.2023”.


Ulterior, au fost făcute și alte demersuri în instanță, cu privire la stoparea demolării. Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de contestator a cerut preschimbarea termenului de judecată, care ar fi trebuit să fie în noiembrie, iar instanța a aprobat cererea acesteia.Amintim că la data de 13 iulie 2023, Arhiepiscopia Tomisului a depus la Judecătoria Constanța o cerere de suspendare provizorie a executării silite în cazul bisericuței “Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu. Aici s-a constitut dosarul 18297/212/2023. În acest caz, judecătorii au decis suspendarea provizorie. Tot pe 13 iulie 2023, Arhiepiscopia a depus și o cerere de contestație la executare, tot la Judecătoria Constanța, folosind o altă cale de atac, pentru aceeași bisericuță. Aici s-a constituit dosarul 18398/212/2023. Ambele cereri au fost formulate de către Stanciu Irina Luminița, avocata Arhiepiscopiei, în calitate de reprezentant convențional.
 

Scenariul mutării parohiei la ieșire din Constanța


Biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu a fost subiectul de discuții aprinse în ultimii ani, din momentul în care s-a pus pe masa dispoziția privind demolarea ei. De atunci, parohia a încercat să-și caute dreptatea în instanță, pentru a opri desființarea sa. Recent, o soluție nouă propusă de către Arhiepiscopie către muinicipalitate a început să prindă contur.


De altfel, a fost propusă relocarea lăcașului de cult de pe bulevardul Tomis din Constanța pe terenul unde se află vaporașul de la ieșire din Constanța, de la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu cu Tomis. Informația că a existat o astfel de petiție depusă la Primăria Constanța ne-a fost confirmată de însuși purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop.

Totodată, nu ar fi singura propunere înaintată Primăriei Constanța, urmând să se aștepte un răspuns din partea autoritățiilor pentru a soluționa situația creată în ultimii ani cu privire la bisericuța de pe bulevardul Tomis.

„Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase demersuri cu invitația la dialog a partenerilor noștri instituționali, în vederea rezolvării pe cale amiabilă a unor situații care, pe de o parte, nemulțumesc populația de prea multă vreme, iar pe de alta, corodează - încet și sigur - prestigiul autorității morale al tuturor. Am propus, desigur, mai multe soluții și am invitat partenerii noștri să completeze cu propria viziune acest demers. Dacă știrea difuzată de anumite publicații este corectă, nu poate decât să ne bucure, cu mențiunea că soluția respectivă trebuie să se încadreze în condițiile respectării legislației în vigoare. Dar, până la momentul de față, Arhiepiscopia Tomisului nu a primit nici o informație oficială din partea Primăriei. Așteptăm cu interes o cale comună (și mai ales concretă!) de dezvoltare a discuției existente”, ne-a transmis părintele Mircea Cristian Pricop.  
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii