Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnări cu executare într-un dosar al DNA Constanța

ro

26 Aug, 2021 00:00 4209 Marime text
 
  • La data de 15 martie 2018, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, împreună cu cei ai Poliției municipiului Constanța și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat 22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Constanța, Călărași și municipiul București.
 
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv ieri, 25 august 2021, în apelul dosarului în care procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Giuniet Suliman, Florin Gheorghe Țîrdea și a lui Bechir Iașar.
 
În final, instanța a decis condamnarea lui Suliman Giuniet la pedeapsa de 4 ani, 8 luni şi 1.205 zile închisoare (contopire). Instanța a dedus din pedeapsă perioada reținerii, arestării preventive și arestului la domiciliu de la data de 15 martie 2018 la data de 11 aprilie 2019 inclusiv.
 
Florin Gheorghe Țîrdea s-a ales cu doi ani și șase luni de închisoare cu executare. Și în cazul acestuia, Curtea a dedus din pedeapsă perioada reținerii, arestării preventive și arestului la domiciliu de la data de 22 martie 2018 la data de 11 aprilie 2019 inclusiv.
 
În continuare, Curtea de Apel a desfiinţat integral sentinţa penală apelată referitor la inculpatul Iașar Bechir și a dispus rejudecarea cauzei de prima instanța – Tribunalul Constanţa, numai cu privire la Iașar Bechir, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
 
De asemenea, instanța a înlăturat dispoziția de obligare a lui Sarafu Stila la plata cheltuielilor judiciare către stat.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada anilor 2014 - 2017, inculpații Suliman Giuniet și Țîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.
 
În același context, inculpatul Țîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.
 


Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.
 
În perioada aprilie – iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.
 
În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.
 
Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iașar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.
 
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare)“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial!
Unul dintre dosarele lui Radu Mazăre se va rejudeca (minută)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii