Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni de afaceri șantajați la Constanța. Suspecții trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce au stabilit anchetatorii

ro

24 Apr, 2018 12:46 3583 Marime text
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 224/VIII/3 din 16 martie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
 
SULIMAN GIUNIET pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj în formă continuată,
 
ȚÎRDEA FLORIN-GHEORGHE, pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere,
 
și în stare de libertate a inculpatului IAȘAR BECHIR pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
 
Potrivit DNA, din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în perioada anilor 2014 - 2017, inculpații Suliman Giuniet și Țîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.

În același context, inculpatul Țîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.

Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

În perioada aprilie – iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.

În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.

Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iașar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare).
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Operațiuni Speciale și din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigații Criminale.
 

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” - au transmis procurorii DNA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lulu 24 Apr, 2018 13:22 Intr-o țară normală,cu o conducere si legi pe masura astia erau legati de mult! De asta am ajuns de rasul țărilor africane! Problema este ca cineva nu a observat sau s-a facut ca nu observa aceste lucruri! Tara a ajuns de batjocura lumii si din cauza unor organe de control care nu si-au facut la timp treaba pentru care erau platiti! Apoi sumele ,cum si cand vor fi confiscate? Dupa ce vor muri inculpatii? Ar fi bine ,dar nu cred!