Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnare pentru Marin Stoica, fost viceprimar al Primăriei Gârliciu! Este suspectat de fals intelectual și uz de fals (MINUTĂ+DOCUMENT)

ro

20 May, 2024 09:50 720 Marime text

 
  • Fostul viceprimar este acuzat că ar fi plăsmuit şi a semnat o adeverinţă prin care se atesta că figurează ca proprietar al unui teren intravilan în suprafaţă totală de 70 mp, situat în localitatea Gârliciu.
  • Și asta deși, spun oamenii legii, fostul viceprimar „cunoştea împrejurarea conform căreia menţiunile inserate în adeverinţa respectivă erau necorespunzătoare adevărului“, conform magistraților.  
  • Fiind audiat în calitate de suspect și inculpat, bărbatul a recunoscut, în esență, comiterea infracțiunilor reținute în sarcina sa. 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
     
 
Marin Stoica, fost viceprimar al Primăriei comunei Gârliciu, din județul Constanța, a fost condamnat de Judecătoria Harșova la un an şi șase luni de închisoare cu suspendare, după ce, spun procurorii, în calitate de viceprimar, ar fi plăsmuit şi a semnat o adeverinţă prin care s-ar fi atestat că figurează ca proprietar al unui teren intravilan în suprafaţă totală de 70 mp, situat în localitatea Gârliciu. Și asta deși, spun oamenii legii, fostul viceprimar „cunoştea împrejurarea conform căreia menţiunile inserate în adeverinţa respectivă erau necorespunzătoare adevărului“.
 
Decizia Judecătoriei Harșova nu este una definitivă.  

 MINUTĂ

Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin.1 Cod procedură penală pentru infracțiunea de fals intelectual prev. de art. 321 alin.1 Cod penal; Condamnă pe inculpatul S.M. (date de identificare)– la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare.

În baza art. 396 alin.1 Cod procedură penală pentru infracțiunea de participaţie improprie la fals intelectual prev. de art.52 alin.2 Cod penal rap. la art.321 alin.1 Cod penal; Condamnă pe acelaşi inculpat – la pedeapsa de 1 (unu) an închisoare.

În baza art. 396 alin.1 Cod procedură penală pentru infracțiunea de uz de fals prev. de art.323 Cod penal; Condamnă pe acelaşi inculpat – la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare.

În baza art.38 alin.1 rap. la art.39 alin.1 lit.b) Cod penal; Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului S.M. şi aplică acestuia pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate.

În final, inculpatul S.M. execută pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare.



În baza art. 91 alin. (1) Cod penal; Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei închisorii aplicate pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

Desemnează organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune Constanța .

În baza art. 93 alin. (1) Cod penal; Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, organ de supraveghere desemnat cu supravegherea sa, la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.93 alin.2 lit.d) Cod penal; Impune inculpatului să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

În baza art. 93 alin.3 Cod penal; Impune inculpatului obligaţia ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria comunei Gârliciu/Consiliul Local Gârliciu, judeţul Constanța, prin Serviciul specializat. Conform art.94 alin.1 Cod penal; Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute de art. 93 alin.1 lit.c)-e) Cod penal se comunică Serviciului de Probațiune Constanța. În baza art. 404 alin. (3) Cod procedură penală rap. la art.96 Cod penal;

Atrage atenţia inculpatului că nerespectarea, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere ori neexecutarea obligaţiilor impuse ori stabilite de lege în sarcina sa, precum săvârşirea de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, conduc la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei şi la executarea pedepsei stabilite.

Respinge acţiunea civilă părţii civile T.V. (date de identificare)– ca neîntemeiată. În baza art.25 alin.3 Cod procedură penală;

Desfiinţează, în totalitate, ca fiind falsă, adeverinţa nr.2.720/04.11.2019 emisă de Primăria comunei Gârliciu.

În baza art.274 alin. (1) Cod procedură penală;

Obligă inculpatul S.M.către stat la plata sumei de 800,00 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Pronunțată, după redactare, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei azi, 14 mai 2024.

 

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Prin Hotarârea nr. 55/2024, din 14 mai 2024, Judecătoria Harșova a decis condamnarea lui Marin Stoica la un an şi șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Instanța adecis desfiinţarea, în totalitate, ca fiind falsă, adeverinţa nr.2.720/04.11.2019 emisă de Primăria comunei Gârliciu
 
Fostul viceprimar a fost trimis în judecată pentru fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 2 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal şi uz de fals prev. de art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
 
S-a reţinut în sarcina inculpatului că, în calitate de viceprimar al Primăriei comunei Gârliciu ar fi plăsmuit şi ar fi semnat adeverinţa nr. 2720/04.11.2019, prin care se atesta că „sus-numitul figura înscris în Registrul Rol Nominal Unic vol. 1, poz. 64, al instituţiei, ca proprietar al imobilului teren intravilan în suprafaţă totală de 70 mp, situat în localitatea Gârliciu (...) deşi cunoştea împrejurarea conform căreia menţiunile inserate în adeverinţa respectivă erau necorespunzătoare adevărului“, conform datelor aflate la dosarul cauzei.
 
În sarcina aceluiaşi inculpat s-a mai reţinut – conform celor aflate la dosar – „că în data de 04.11.2019, ar fi determinat-o pe casiera din cadrul Primăriei comunei Gârliciu, ca, din culpă, să semneze adeverinţa nr. 2720/04.11.2019, prin care se atesta împrejurarea nereală că sus-numitul figura înscris în Registrul Rol Nominal Unic vol. 1, poz. 64, al instituţiei, ca proprietar al imobilului teren intravilan în suprafaţă totalăde 70 mp, situat în localitatea Gârliciu“.
 
De asemenea, s-a reţinut în actul de sesizare că, „emiterii adeverinţei nr. 2720/04.11.2019, în modalitatea frauduloasă descrisă anterior, a utilizat înscrisul falsificat în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv a formulat cererea de rectificare nr. 649/04.11.2019 către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, prin care a solicitat înscrierea posesiei pentru imobilul teren şi construcţie amplasate în localitatea Gârliciu, ataşând la dosarul înaintat către instituţia publică şi înscrisul falsificat, respectiv adeverinţa nr. 2720/04.11.2019“.
 
„Pedepse orientate spre cuantumul minim prevăzut de lege“
 

În motivarea deciziei, instanţa apreciază că „scopul pedepsei poate fi atins faţă de acest inculpat prin aplicarea câte unei pedepse cu închisoarea, orientată spre cuantumul minim prevăzut de lege, pentru fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa, doar aceste pedepse fiind în măsură să asigure atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei“.

 
„Aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară“
 

„În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că, în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 91 Cod penal, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 3 ani închisoare, respectiv 1 (unu) an şi 6 (şase) luni închisoare; inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunilor, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei inculpatului pentru o perioadă determinată“, potrivit motivării.

 
Cu suspendare
 

„De asemenea, se constată faptul că inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor. În consecinţă, în baza art. 91 alin. (1) Cod penal, se va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei închisorii aplicate pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, conform motivării.

 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursa text: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 55/2024 din 14.05.2024 pronunțată de Judecătoria Hârșova.  
 
Informativ precizăm că în prezent primarul din Gârliciu este Anica Tufă, iar viceprimar este Cazacu Antonică.
 
Componența Consiliului Local este următoarea
 
Cazacu Antonică
 
Dobre Emanuel
 
Danescu Ramona Mariana
 
Raducan Ștefan
 
Toma Ion
 
Cinpoiașu Constantin
 
Stoica Marin
 
Raducan Ion
 
Mihalcea Victor
 
Serban Iulian
 
Ilie Mitica

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Achitare pentru Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, în dosarul DNA! Primul termen în apel, în septembrie 2024! (DOCUMENT)
 
Declarații de avere Constanța
Anica Tufă, primarul comunei Gârliciu, averea și interesele (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii