Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:07 30 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colectiv Procurorii cer unificarea dosarelor pentru ca victimele să poată fi despăgubite

ro

07 Feb, 2017 18:49 1582 Marime text
Un procuror de la Parchetul General a cerut marți la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecați patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul București în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, informează digi24.ro.

La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, procurorul de ședință a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar și cu cel în care sunt judecați la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu și George Matei.

Procurorul a spus că, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, nu există nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului.

Reprezentantul Parchetului a mai arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar cel în cel al pompierilor - Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpaților, persoane fizice și juridice, însă valoarea acestor sechestre sunt insignifiante și nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare număr de victime din ultimul secol. Judecătoria este în imposibilitatea de a da o hotărâre pe latură civilă. Între acest dosar și cel de la Tribunalul București este clar o legătură. Inculpații din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotărârea Judecătoriei pe latură civilă va fi doar una simbolică”, a declarat procurorul.

Avocații victimelor și ai inculpaților au fost de acord cu cererea procurorului, însă unii dintre ei au atras atenția că cele două dosare se află în stadii diferite de judecare, cel de la Tribunalul Bucureștii fiind încă în cameră preliminară.

Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului București o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.

„Pe mine nu mă încântă că îi condamnă la cinci ani, șase ani sau îi amnistiază, pentru că ceea ce am pierdut eu nu se mai justifică cu condamnarea lor. Sunt și ei oameni, au încercat să facă un ban. Că nu și-au luat măsurile elementare de protecție contra incendiilor, pentru aia sunt vinovați. Câte firme nu funcționează la fel? ISU trebuie să plătească, pentru că trebuia să controleze, iar primarul a semnat ca primarul”, a declarat un părinte care și-a pierdut copilul în incendiul de la Colectiv.

„Nu ar fi trebuit să fiu aici, dar plec totuși cu o speranță. Poate devin naiv, încă mai sper că cei vinovați vor plăti. Din păcate, încă mai am dubii că aceste procese vor continua, având în vedere ordonanța de urgență pe care a dat-o actualul Guvern. Le mulțumesc celor din Piața Victoriei că au făcut posibilă abrogarea acestei ordonanțe. În sala de judecată am avut fiecare părinte poze cu fiii noștri în mână, ca semn că ei sunt cu noi”, a spus un alt părinte.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis în instanță de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfășurat în camera preliminară.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condițiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire, suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător, și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL și SC Digidream Multimedia SRL”.


Sursa foto: digi24.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii