Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:53 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a decis judecătorul Cristian Deliorga în dosarul Înaltpreasfinţitului Teodosie

ro

07 Feb, 2017 12:36 6277 Marime text


Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a venit azi la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde a avut loc primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa. Înaltpreasfinţitul Teodosie este bănuit de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

La termenul de azi, instanţa de judecată a analizat dacă se impune menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar, măsură sub imperiul căreia Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a fost deferit Justiţiei.

Judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei este Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa. Acesta a amânat pronunţarea pentru mâine.

Oricare va fi decizia de mâine a Curţii de Apel Constanţa, aceasta va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care va lua o hotărâre definitivă.

„Toate fondurile au fost cheltuite legal“, a precizat azi Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, la Curtea de Apel Constanţa.

Amintim că Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost cercetat şi pentru luare de mită, însă procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus clasarea cauzei. Potrivit unor surse judiciare, decizia DNA, de clasare a cercetărilor, a fost luată în baza articolului 16, litera b, din Codul de Procedură Penală, conform căruia „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare, nu mai poate fi exercitată dacă: (…) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.


Alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, DNA Constanţa i-a mai trimis în judecată pe Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia „Sf. Maria“ - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III“ - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot) şi Stere Beca, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene“.
 
„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3“ - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin“/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin“, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 184.610,27 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei. În anul 2016, plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei“, conform DNA.
 
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătoare constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei“.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marina 08 Feb, 2017 13:36 Domnule Petre de ce jigniti Biserica si preotii?? Rugati-va pentru dansul si nu-l mai judecati. Vedeti-va de treaba si rugaciunea dvs. Are Dumnezeu grija de noi toti.
  • Marina 08 Feb, 2017 13:32 Doamne ajuta. Nu mai judecati preotii. Dumnezeu ne judeca pe toti. O sa se reverse peste noi mania Lui Dumnezeu pentru lucrurile pe care le facem impotriva Bisericii si trimisilor Lui, preotii. Lasati-l pe Dumnezeu sa judece omul. DNA-ul o sa isi faca treaba iar noi trebuie sa stam deoparte si sa nu hulim pe nimeni. Daca Dumnezeu ingaduie o sa intre IPS Teodosie la inchisoare. Toate se fac cu ingaduirea si voia Domnului.
  • Petre Petre 07 Feb, 2017 13:16 ,,Fondurile s-au cheltuit legal !'' Zau ? La Nazarcea se vede tulburator de legal , de penal adica , ce s-a ales de tara noastra . In urma cu 40 de ani priveam cu admiratie viile si livezile de la Nazarcea . Si gustam , si simteam , dulceata acelor poame ... Ma uit si acum , cu nostalgie , cu manie mai ales , gandindu-ma la decadenta tranzitiei , la mizeria umana complice , dar si la zorii noi , eliberatori ... Daca vandalii in sutane , au fost trimisi in judecata de catre DNA , sunt semne bune , incepem sa ne revenim ...