Caz șocant în județul Constanța Condamnatul pentru atacul armat cu un topor și cuțit așteaptă verdictul final
Caz șocant în județul Constanța: Condamnatul pentru atacul armat cu un topor și cuțit așteaptă verdictul
31 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
763
Marime text
Bărbatul din județul Constanța suspectat că ar fi consumat alcool și apoi sărit cu toporul la un cuplu, în urma unui conflict spontan, a fost condamnat de Tribunalul Constanța la aproape 5 ani de închisoare. Inculpatul a depus contestație, iar dosarul a plecat la instanța superioară, magistrații urmând să soluționeze cauza astăzi, 31.10.2024.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, pe data de 17.05.2024, judecătorii Tribunalului Constanța l-au condamnat pe Ivan Zanfir, zis „Blondu”, pentru trei capete de acuzare.
MINUTA
Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 cod procedură penală şi a art. 32 C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen, condamnă pe inculpatul ZANFIR IVAN, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infractiunii de omor în forma tentativei, prev. de art.32 C.pen. rap. la art.188 C.pen. În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b) alin. 2 C. pen., art. 67 alin. 2 cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
În baza art. 65 alin. 1, alin. 3 cod penal, rap. la art. 66 alin. (1) lit. a), b) alin. 2 C. pen., inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale privative de libertate. În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 cod procedură penală, condamnă pe inculpatul ZANFIR IVAN, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 alin.1 şi alin.2 ind. 1 lit.c C.pen. (persoana vătămată SAMSON IRINA).
În baza art. 396 alin. 1, 2 şi 10 cod procedură penală, condamnă pe inculpatul ZANFIR IVAN, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 371 alin.2 și 3 C.pen. În baza art. 38 alin. 1 şi a art. 39 alin. 1 lit. b cod penal, contopeşte pedepsele stabilite prin prezenta hotărâre, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare, la care se va adăuga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite, respectiv un spor de 8 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 8 luni închisoare. Pedeapsa astfel stabilită se va executa în regim de detenţie, conform art. 60 cod penal. În baza art. 45 cod penal şi a art. 66 alin. (1) lit. a), b) alin. 2 C. pen., art. 67 alin. 2 cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 45 cod penal şi a art. 65 alin. 1, alin. 3 cod penal, rap. la art. 66 alin. (1) lit. a), b) alin. 2 C. pen., interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale privative de libertate.
În baza art. 72 cod penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, perioada reţinerii şi a arestului preventiv de la data de 17.11.2023 la zi. În baza art. 399 cod procedură penală, menţine măsura arestului preventiv dispusă cu privire la inculpat pentru o perioadă de 60 de zile, urmând a fi verificată cel mai târziu la data de 15.07.2024.
În baza art. 19 si art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 alin. 1 şi 2 C.Civ., art. 1357 C.Civ., art. 1381 şi art. 1382 C.civ., cu aplicarea art. 23 alin. 3 cod procedură penală, admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Samson Gabriel şi obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 15.000 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale.
În baza art. 19 si art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 alin. 1 şi 2 C.Civ., art. 1357 C.Civ., art. 1381 şi art. 1382 C.civ., cu aplicarea art. 23 alin. 3 cod procedură penală, admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Samson Irina şi obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 2500 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata sumei de 2500 lei cu titlu de daune morale.
În baza art.112 lit. b din C.pen. dispune confiscarea specială a toporului folosit de inculpat la săvârşirea faptei. În baza art. 272 cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, av. Popovici Florinela, în cuantum de 1622 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa.
În baza art.272 raportat la art.274 alin.1 C.proc.pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 2000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare (1000 de lei din faza de urmărire penală şi 1000 de lei din faza de judecată). Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată după redactare prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţe, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, azi, 17.05.2024.
Document: Hotarâre 183/2024 17.05.2024
Pe data de 28.05.2024 inculpatul a contestat pedeapsa primită, dosarul ajungând în atenția magistraților Curții de Apel Constanța, care a fixat termen pentru joi, 31 octombrie 2024.
Oricare va fi decizia instanței, va rămâne definitivă!
Ce acuzații revin în sarcina inculpatului
S-a arătat că, în drept, faptele inculpatului, care la data de 15 octombrie 2023, în jurul orelor 22:00, pe str. Dispensarului din (...), în cursul unui conflict spontan, generat de atitudinea sa agresivă şi pe fondul consumului de băuturi alcoolice, le-a agresat pe persoanele vătămate (...) şi (...), soţi, în sensul că pe primul l-a atacat şi lovit cu tăişul unui topor spre cap dar l-a rănit în piciorul stâng, când s-a ferit, apoi şi cu un cuţit spre corp dar atingându-i mâna stângă cu care încerca să se apere, astfel încât i-a provocat leziuni corporale vindecabile în circa 15 zile de îngrijiri medicale, leziunea de la mână având caracterul uneia de autoapărare, iar pe cea de-a doua persoană vătămată a îmbrâncit-o şi lovit-o când a intervenit în apărarea soţului său, determinând căderea ei şi lovirea cu capul de asfalt cu consecinţa producerii de suferinţă fizică, context în care prin actele de violenţă au fost tulburate ordinea şi liniştea publică din localitate, întrunesc elementele constitutive ale unei tentative la infracţiunea de omor şi a infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi de tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Sursă text: Rejust.ro
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Știri România Percheziții domiciliare la un avocat suspectat de instigare la omor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii