Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărbat din Constanța, dat în judecată la 15 ani după ce a murit! Cum a închis Judecătoria procesul

ro

08 Jun, 2023 00:00 4227 Marime text
  • Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a dat în judecată un bărbat din Constanța la mai bine de 15 ani după ce acesta a murit.
  • ANRP solicita instanței să-l oblige pe pârât (care decedase cu 15 ani înainte) la plata sumei de 1.586,47 de lei.
  • Potrivit legislației în vigoare, „plata lucrului nedatorat“ este reglementată de articolul 1.341 din Codul Civil, care stabilește faptul că „cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire“.
  • Pe 28 aprilie 2023, Judecătoria Constanța a respins acțiunea deschisă de ANRP în contradictoriu cu persoana decedată, pe motiv că pârâtul a decedat în septembrie 2007, adică de aproape 16 ani, astfel fiind mort la momentul introducerii acțiunii în instanță.
  • În cauză, ANRP a declarat apel, iar cazul a ajuns recent pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
Un bărbat din Constanța a fost dat în judecată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților la mai bine de 15 ani de când a murit, ANRP solicitând de la persoana decedată suma de aproape 1.600 de lei reprezentând „plata lucrului nedatorat“!
 
Potrivit legislației în vigoare, „plata lucrului nedatorat“ este reglementată de articolul 1.341 din Codul Civil, care stabilește faptul că „cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire“.
 
Deschis în decembrie 2022, procesul s-a desfășurat la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, iar judecătorii au închis dosarul în aprilie 2023.
 
ANRP solicita instanței să-l oblige pe pârât (care decedase cu 15 ani înainte) la plata sumei de 1.586,47 de lei.
 
Pe 28 aprilie 2023, instanța civilă a respins acțiunea deschisă de ANRP în contradictoriu cu persoana decedată, pe motiv că pârâtul a decedat în septembrie 2007, adică de aproape 16 ani, astfel fiind mort la momentul introducerii acțiunii în instanță.
 
Potrivit Hotărârii 4055/2023 a Judecătoriei Constanța, Secția Civilă admis excepția lipsei capacității procesuale de folosință a pârâtului, care fusese invocată din oficiu și a respins cererea ANRP „ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de capacitate procesuală de folosinţă“.
 
Nemulțumiți de această hotărâre a instanței, reprezentanții ANRP au declarat apel.
 
Astfel, dosarul a ajuns acum pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 
În urma repartizării aleatorii a dosarului, s-a stabilit ca primă dată pentru judecarea apelului ziua de 14 noiembrie 2023.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Caz uluitor la Constanța!
Viața bate filmul! Polițiștii au legitimat un bărbat ce figura ca decedat în urmă cu 17 ani!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii