Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anularea Certificatului verde, cerută de la Constanța, a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă! (document)

ro

15 Nov, 2021 00:00 3453 Marime text


 
Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Facebook.com – Ministerul Sănătății
  • Este vorba despre cazul cu indicativul 435/36/2021, deschis în instanță de Asociația Daria Constanța.
  • Dosarul a fost trimis de la Constanța către Înalta Curte de Casație și Justiție după ce reprezentanții Asociației Daria au declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 204/2021 a Curții de Apel, prin care a fost respinsă acțiunea.
  • La Curtea de Apel Constanța, dosarul s-a aflat în atenția completului C15 Fond al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Oana Damian.
  • Hotărârea 204/2021 a Curții de Apel Constanța poate fi consultată în Secțiunea Document.
 
Grefierii Curții Supreme au înregistrat de curând, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, dosarul în care s-a solicitat, la Constanța, anularea Certificatului verde.
 
Este vorba despre cazul cu indicativul 435/36/2021, deschis în instanță de Asociația Daria Constanța.
 
Amintim, în proces, constănțenii solicitaseră atât anularea, cât și suspendarea actului administrativ prin care au fost introduse obligativitatea certificatului verde, dar și alte măsuri restrictive ce viează, cu precădere, persoanele nevaccinate.
 
Dosarul a fost trimis de la Constanța către Înalta Curte de Casație și Justiție după ce reprezentanții Asociației Daria au declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 204/2021 a Curții de Apel Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea.
 
Acum, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței supreme și se află în procedura de filtru, urmând ca primul termen de judecată să fie alocat ulterior.
 
La Curtea de Apel Constanța, dosarul s-a aflat în atenția completului C15 Fond al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Oana Damian.
 
După analizarea tuturor probelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au decis respingerea cererilor de suspendare și, respectiv, de anulare a actelor administrative, ca inadmisibile.
 
Mai exact, instanța a admis excepțiile privind inadmisibilității cererilor, pentru lipsa parcugerii procedurii prealabile.
 
Argumentele Curții de Apel
 
În motivarea Hotărârii 204/20210, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat că „potrivit articolului 193 din Codul de procedură civilă, sesizarea instanței se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată. Această prevedere generală este preluată și în legea 554/2004, în care în art 12 se menționează necesitatea anexării dovezii îndeplinirii plângerii prealabile la cererea de chemare în judecată“.
 
„Așadar“, au mai arătat judecătorii, „nu numai că persoana vătămată trebuie să efectueze plângerea prealabilă anterior învestirii instanței, ci aceasta trebuie să aștepte și comunicarea răspunsului sau împlinirea termenului de 30 de zile de la data înregistrării plângerii la autoritatea emitentă – prevăzut de art. 2 alin. (1) lit. (h) din Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare – pentru a avea posibilitatea legală de a deduce judecății cererea vizând anularea actului administrativ“.
 
„Întrucât procedura prealabilă administrativă este reglementată ca o condiție de exercitare a dreptului la acțiune, un fine de neprimire a acțiunii, și este obligatorie, neîndeplinirea ei este sancționată cu respingerea cererii în contencios administrativ, ca inadmisibilă“, au mai spus judecătorii.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Certificatul verde anti-Covid ar putea fi anulat la Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii