Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:00 08 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi recunoaştem valorile! Mircistul de aur care a desluşit tainele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie! (galerie foto)

ro

25 Oct, 2016 00:00 2260 Marime text
 

Un elev de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (CNMB) din Constanţa a reuşit o performanţă deosebită la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Bulgaria, de la Smolyan, din perioada 5 - 13 octombrie. Robert Gabriel Păşcălău, un tânăr care a învăţat în gimnaziu la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi“ din Năvodari şi care, din clasa a IX-a, este elev la CNMB, a cucerit medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, clasându-se printre primii patru elevi participanţi la concurs şi fiind premiat şi pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională.
 
Despre reuşita sa, directorul CNMB, Vasile Nicoară, a avut doar cuvinte de laudă.
 

„Este un merit al lui şi al şcolii care l-a format, dar şi al familiei, pentru că olimpiada la care a câştigat este la o disciplină care nu se studiază în şcoală. De altfel, noi am căutat la Constanţa un profesor specializat care să facă astronomie de la A la Z cu el şi nu am găsit. Am vorbit la Ministerul Educaţiei şi probabil că în curând vom primi ajutorul unui profesor specializat din Bucureşti, care să vină periodic, sâmbătă, la cercurile noastre, pentru că mai avem elevi pasionaţi de astronomie şi astrofizică interesaţi să abordeze acest domeniu fascinant“, a precizat prof. Nicoară.

 
Robert Păşcălău a subliniat şi el că pregătirea pentru olimpiadă a fost, în cea mai mare parte, un efort individual, studiind alături de părinţii săi, care, de asemenea, profesează în domeniul ştiinţelor reale.
 
„Până să ajung la această olimpiadă, a trebuit să particip la stagiile de pregătire şi de selecţie pentru loturile restrânse de la olimpiada naţională. A fost cu atât mai greu cu cât m-am pregătit mai mult pe cont propriu, am fost ajutat foarte mult de părinţii mei, dar şi de şcoală şi de cei care au fost în jurul meu, pentru că mi-au dat posibilitatea unui program mai flexibil la şcoală în scopul pregătirii individuale“, a declarat Robert.
 

„Olimpiada a fost destul de grea, a constat în trei probe, teoretică, observaţională şi practică, şi toate au fost dificile, dar, per total, se pare că m-am descurcat. Nu mă aşteptam să obţin acest rezultat, însă ştiam că m-am descurcat foarte bine la proba observaţională, unde am luat şi un premiu special“, a spus Robert Păşcălău.

 
Mircistul spune că pasiunea pentru astronomie a descoperit-o în clasele primare, alături de tatăl său. Mama lui însă povesteşte că încă din primii ani de viaţă a arătat că are înclinaţii către studiul planetelor, aşa că în familie i-au cultivat această pasiune oferindu-i materiale de unde să afle informaţiile care îl interesează, fie de pe internet sau cumpărând atlase şi cărţi pentru nivelul său de înţelegere. Din clasa a VII-a a făcut pregătire la fizică în cadrul Centrului de Excelenţă în Fizică de la CNMB, ceea ce l-a ajutat să îşi consolideze cunoştinţele pentru Olimpiada de Fizică, la care a mai participat, dar şi pentru Astronomie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii