Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Putem să fim cei mai buni și împreună!“ „Mate la puterea 125“, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța

ro

05 Jun, 2021 00:00 3360 Marime text
  • Concursul este dedicat elevilor de clasele VII – XI și este dedicat aniversării celor 12 de ani de existență a instituției de învățământ.
  • „Este vorba despre concursul nostru tradițional dedicat matematicianului N. N. Mihăileanu, fost mircist, însă, din păcate, dat fiind contextul epidemiologic actual, anul acesta, la concurs vor participa numai elevii colegiului nostru“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, prof.dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
  • La rândul său, prof. Gabriela Constantinescu, șeful Catedrei de Matematică din cadrul CNMB, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că, anul acesta, concursul se axează pe cooperarea între elevi și pe dezvoltarea spiritului de echipă, așa încât aceștia să găsească împreună rezolvările la diferite probleme.
  • „Anul acesta, vrem să arătăm că putem fi cei mai buni și împreună, nu numai individual“, a declarat prof. Gabriela Constantinescu.

Zi plină de emoții pentru matematicienii mirciști!

Astăzi, 5 iunie 2021, de la ora 10.00, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța se desfășoară concursul de matematică „Mate la puterea 125“.

Concursul este dedicat elevilor de clasele VII – XI și este dedicat aniversării celor 12 de ani de existență a instituției de învățământ.

„Este vorba despre concursul nostru tradițional dedicat matematicianului N. N. Mihăileanu, fost mircist, însă, din păcate, dat fiind contextul epidemiologic actual, anul acesta, la concurs vor participa numai elevii colegiului nostru“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, prof.dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.

La rândul său, prof. Gabriela Constantinescu, șeful Catedrei de Matematică din cadrul CNMB, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că, anul acesta, concursul se axează pe cooperarea între elevi și pe dezvoltarea spiritului de echipă, așa încât aceștia să găsească împreună rezolvările la diferite probleme.

Totodată, prof. Gabriela Constantinescu a mai explicat că sunt aproximativ o sută de elevi ce vor participa la concurs, grupați în echipe de câte patru participanți. Astfel, sunt echipe formate din câte doi elevi de clasa a VII-a și doi elevi de clasa a VIII-A, dar și echipa formate din câte doi elevi de clasa a IX-a și doi elevi de clasa a X-a. Elevii de clasa a XI-a vor susține concursul în formula clasică.

„Vor fi și probleme grilă, dar și probleme cu răspuns deschis. Prin această competiție, vrem să facem o bucurie din a face matematică. Anul acesta, elevii au și stat separați unii de alții, dat fiind contextul epidemiologic, și vrem să le oferim astfel un prilej de a se întâlni și de a găsi împreună rezolvările pentru diferite probleme. În acest sens, vrem să dezvoltăm și spiritul de colaborare și cooperare între elevi. Vrem să arătăm că putem fi cei mai buni și împreună, nu numai individual“, a mai explicat șeful Catedrei de Matematică din cadrul CNMB.

Competiția se va desfășura în sălile de clasă din unitatea de învățământ și vor participa elevii calificați pentru această etapă.

Așa cum precizam anterior, evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate celor 125 de ani de existență a instituției de învățământ din Constanța.

Amintim, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 iunie 2021, prof. dr. Vasile Nicoară a făcut următoarele precizări cu privire la evenimentele programate pentru marcarea celor 125 de ani de excelență în învățământ:

Nu aș fi putut face nimic, dacă nu era o școală mare. O școală cu profesori de înaltă talie, cu elevi motivați, cu tradiție, cu interes, cu valori care s-au redescoperit multe dintre ele. Mi-aduc aminte cum academicianul Frangopol, coleg de clasă cu directorul pe care l-am secondat la momentul centenarului, domnul Dumitru Țifrea, i-a spus acestuia: «Mitică, trebuie să reluăm tradițiile interbelice! Haideți să facem publicarea anuarelor, să constituim o fundație de tip alumni, care să adune absolvenții în jurul instituției, pentru susținerea ei». Acest program inițiat atunci, urmărit de mulți dintre absolvenții de marcă și care ne-au și sprijinit, l-am continuat cu oameni foarte valoroși“.


Despre Nicolae N. Mihăileanu

În ce privește concursul de matematică, acesta este dedicat matematicianului Nicolae N. Mihăileanu, la rândul său, fost mircist.

Acesta s-a născut în Constanța, la data de 28 noiembrie 1912, și a urmat clasele primare și liceul „Mircea cel Bătrân“, între anii 1924 – 1931.

În 1935, acesta și-a luat licența în Matematică, iar în 1949 a primit titlul de doctor, cu teza „Obiecte geometrice în geometria diferențială“, sub îndrumarea lui Gheorghe Vrânceanu.

„Afost un profesor minunat. Cărțile sale ne vorbesc și astăzi într-un limbaj modern despre geometria neeuclidiană sintetică și diferențială, despre geometria sintetică, despre geometria proiectivă, despre istoria matematicii“, se arată pe site-ul dedicat concursului ce îi poartă numele matematicianului.

„În pragul celei de a 125-a aniversări Colegiul Național «Mircea cel Bătrân» are 1.213 elevi, cuprinși în 39 de clase de gimnaziu și liceu, cu 101 angajați, distribuiți în două imobile primitoare, cu 40 de săli de clasă, 11 laboratoare și cabinete bine echipate tehnologic, două săli de sport, sală de festivități, cabinete medicale și de consiliere psihologică și bibliotecă, cu peste 25.000 volume de carte diversă“, a precizat directorul prof.dr. Vasile Nicoară.


Citește și:

ZIUA LIVE. Emoții intense, momente epice și mărturii peste timp, cuprinse în aniversarea celor 125 de ani de excelență ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

ZIUA LIVE. Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, punte peste timp între generațiile de mirciști. 125 de ani de excelență

125 de ani de existență a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“:
Dans, muzică, literatură, premii - în cea de-a treia zi de celebrare a prestigioasei instituții de învățământ


 LIVE TEXT Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!

„A fi mircist este o stare de spirit!“:
Film omagial de excepție lansat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, cu ocazia celebrării celor 125 de ani de existență


125 de ani de excelență în învățământ:
Elevii mai mici sau mai mari ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ sărbătoresc împreună aniversarea școlii lor


Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Momente emoționante, la dezvelirea plăcii memoriale!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii