Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Promovarea culturii tradiţionale Colaborare între Centrul „Teodor Burada“ şi Societatea de Etnologie din Chişinău

ro

06 Nov, 2014 00:00 2097 Marime text
Centrul Cultural Constanţa „Teodor Burada“ a încheiat, zilele trecute, un acord-cadru de colaborare cu Societatea de Etnologie din Chişinău.
 
Obiectivele comune cuprinse în acest parteneriat includ: elaborarea, înaintarea şi aplicarea în comun a proiectelor în domeniul cercetării, protejării, conservării, reconsiderării şi promovării domeniilor de interes cultural-ştiinţific, organizarea în comun a expediţiilor ştiinţifice de teren, editarea de comun acord a publicaţiilor, organizarea de mese rotunde, simpozioane, de conferinţe științifico-practice menite să impulsioneze cercetarea ştiinţifică, promovarea valorilor şi datinilor populare, organizarea în comun a cercetărilor la distanţă, după chestionare tematice, cu participarea respondenţilor locali şi, nu în ultimul rând, formarea unor grupuri comune pe probleme concrete de cercetare, care să activeze în baza unui program elaborat şi aprobat de conducerea ambelor părţi.
 
„Uniţi de dorinţa de a dezvolta relaţii de colaborare mai strânse în domeniul cercetării culturii tradiţionale din România şi Republica Moldova, în susţinerea şi dezvoltarea colaborării stabile între organizaţiile noastre, în scopul diversificării şi eficientizării formelor de colaborare, adaptării lor la specificul şi obiectivele celor două organizaţii, pentru dezvoltarea unor relaţii durabile, menite să contribuie la promovarea etnografiei, etnologiei, patrimoniului cultural al României şi al Republicii Moldova, părţile au încheiat prezentul acord“, se arată în preambulul documentului.
 
Societatea de Etnologie din Republica Moldova este condusă de dr. Varvara Buzilă, un reputat etnolog, secretar ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, preşedinta Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
 
Acest acord-cadru parafat între Centrul Cultural „Teodor Burada“, prin directorul instituţiei, prof. Doina Voivozeanu, Aurelia Lăpuşan, redactor-şef al revistei „Datina“, şi Societatea de Etnografie a Republicii Moldova este începutul unei colaborări interdisciplinare şi interregionale menite să ajute la o mai bună cunoaştere reciprocă, la cercetarea având ca obiect, cu precădere, civilizaţia şi cultura populară, adică „lumea satului“, considerată păstrătoare a unor elemente de viaţă tradiţională.
 
Materialele realizate în cadrul acestei colaborări vor fi publicate în revista „Datina“ a Centrului Cultural „Teodor Burada“ şi în Buletinul științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, secţiunea Etnologie.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii