Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:04 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul elevilor constănţeni, despre ultima modificare a Legii Educaţiei - „O rezolvare a unei false probleme“

ro

23 Mar, 2018 00:00 797 Marime text
Au trecut şase luni de când propunerea unui grup de 62 de parlamentari PSD de modificare a art. 84 din Legea Educaţiei Naţionale a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
 
La începutul acestei săptămâni, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea legii pentru modificarea art. 84, alin. (1) şi (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede că „elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic“.
 
De asemenea, se stipulează că elevii din învăţământul preuniversitar vor beneficia de tarif redus cu cel puţin 75% la manifestări culturale, respectiv acces la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film etc.
 
Cunoscând vehemenţa cu care susţine cauza colegilor, din postura de lider al Asociaţiei Elevilor Constănţeni, l-am întrebat pe Mihai Tănase, noul preşedinte, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, dacă s-a mai rezolvat o doleanţă de-a elevilor. „Consider că proiectul iniţiat de senatorul Liviu-Marian Pop şi promulgat marţi, 20 martie, cu privire la modificarea Legii 1/2011, articolul 84, alin. (1) şi (4) reprezintă, în fapt, o formă fără fond. Este o rezolvare adusă unei false probleme, şi anume faptul că, iniţial, legea prevedea că subvenţia la transportul local în comun este de 50%, astfel existând o presupusă incapacitate de a acorda o subvenţie mai mare de acest număr. Incapacitate însă contrazisă de Legea Transportului, care prevede faptul că autorităţile publice locale pot acorda şi reglementa subvenţiile. Un exemplu este Cluj, unde elevii beneficiază de gratuitate la transportul local în comun.
 
Ceea ce vreau de fapt să evidenţiez este că se încearcă crearea de false probleme şi rezolvarea acestora când de fapt există probleme mult mai mari, ca de exemplu ineficienţa acoperirii cheltuielilor pe care elevii le suferă în vederea transportului intrajudeţean. Problemă care se răsfrânge asupra a zeci de mii de elevi din toată ţara şi care reprezintă o cauză pentru situaţii mult mai tragice, precum faptul că, în România, rata abandonului şcolar este de 18,5%. Noi am depus o iniţiativă legislativă, Pl-x 486/2017 care se află în momentul de faţă la Senat şi care ar rezolva problema navetei.
Ca o concluzie, aş vrea să menţionez că atât timp cât vom continua să ne concentrăm pe chestii fără substanţă şi să ne creăm iluzia că rezolvăm probleme importante, când de fapt tot ce facem este să ne învârtim într-un cerc vicios, nu va exista progres“.
 
De altfel, printr-o hotărâre de Consiliu Local, datând de prin iarna lui 2015, tot la presiunea AEC, elevii constănţeni beneficiază de reducerea legiferată abia acum. Gratuitate, precum la Cluj, nu prea cred că vor vedea curând...
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii