Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Învăţământul profesional şi profesional dual, prilejul unei campanii naţionale

ro

12 Feb, 2020 00:00 2705 Marime text

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat ieri Campania „Meseria face diferenţa!”, care se va încheia în data de 11 martie, de Ziua Naţională a Meseriilor. Tot ieri a avut loc o videoconferinţă a ministrului Monica Anisie cu inspectorii şcolari generali, pentru stabilirea calendarului de activităţi de promovare a învăţământului profesional şi tehnic-dual.
 
Introdus începând cu anul şcolar 2017-2018, învăţământul dual avea să înregistreze un număr de 2.268 elevi în prima promoţie pentru această formă de organizare a învăţământului profesional, ca acum, în anul şcolar 2019-2020, numărul elevilor din învăţământul dual să ajungă la 12.908 elevi, conform statisticilor MEN.
 
Printr-un comunicat de presă transmis de Biroul de comunicare al MEN se precizează că această campanie are drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenţii de clasa a VIII-a, dar şi avantajele pe care le oferă învăţământul profesional şi profesional dual.
 
Săptămânal, prin intermediul acestei campanii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic vor prezenta meseriile care pot face diferenţa. Toate materialele vor fi vizibile pe site-urile alegetidrumul.ro şi edu.ro.
 
Campania „Meseria face diferenţa!” se va derula în toată ţara, iar printre acţiunile propuse de către inspectoratele şcolare se regăsesc:
· acţiuni comune ale unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, ale inspectoratului şcolar judeţean, ale Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, ale operatorilor economici privind consilierea şi orientarea şcolară şi profesională a elevilor;
· caravane ale meseriilor;
· concursuri şcolare de tip „Atelier de creaţie” sau „Atelier de robotică”;
· vizite ale elevilor din unităţile de învăţământ gimnaziale din judeţ la operatorii economici care asigură pregătirea şi/sau practica în învăţământul profesional şi profesional dual;
· ateliere de informare pentru profesorii diriginţi ai claselor a VII-a şi a VIII-a.
 
În următoarea perioadă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare şi instituţiile de învăţământ vor organiza, cu ocazia Zilei Naţionale a Meseriilor, o serie de evenimente care să contribuie la creşterea vizibilităţii şi atractivităţii învăţământului profesional, tehnic şi profesional dual în rândul viitorilor absolvenţi de clasa a VIII-a.
 
Educaţia şi formarea profesională au un rol fundamental în crearea şi dezvoltarea unei societăţi bazate pe competenţe. Nu putem fi nepăsători la evoluţia tehnologică din ultimii ani, deci trebuie să devenim proactivi, să luăm decizii bine fundamentate pentru ca elevii noştri de gimnaziu să-şi poată continua studiile urmând un traseu educaţional corect”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi cercetării.
 
Citeşte şi:
 
Premieră mondială în învăţământul românesc Alfabetul Scripor - o şansă nesperată pentru persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi

Elevii din şapte unităţi şcolare din Dobrogea primesc o masă caldă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii