Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din Constanţa beneficiază şi în acest an de ajutor financiar pentru achiziţionarea unui calculator. Care sunt condiţiile

ro

01 May, 2019 00:00 1816 Marime text
Programul „Euro 200”, pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare, continuă.
 
Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare începând cu anul 2019. Astfel, până pe 5 aprilie s-a stabilit componenţa Comisiei centrale, a comisiilor judeţene şi a comisiilor din unităţile şi instituţiile de învăţământ. Ulterior, până pe 19 aprilie, candidaţii au putut depune cereri de înscriere. În perioada 22 aprilie - 13 mai se vor efectua anchete sociale şi vor fi evaluate cererile de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială. Cererile vor fi centralizate de Comisia centrală în perioada 14-24 mai. Lista nominală a beneficiarilor va fi afişată de Ministerul Educaţiei Naţionale pe data de 30 mai. Ulterior, pe 31 mai, lista va fi afişată la fiecare unitate de învăţământ. Contestaţiile pot fi depuse între 31 mai şi 6 iunie. Acestea urmează să fie rezolvate între 6 şi 20 iunie.
 
Rezultatele contestaţiilor vor fi afişate pe 21 iunie pe portalul dedicat şi în fiecare unitate de învăţământ. Pe data de 4 iulie se va afişa pe portalul Ministerului Educaţiei Naţionale lista finală a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru. Achiziţia bonurilor valorice de către Ministerul Educaţiei Naţionale este programată între 5 şi 19 iulie. Bonurile valorice către beneficiari vor fi eliberate între 22 iulie şi 9 august. Achiziţionarea de calculatoare este programată între 24 iulie şi 10 octombrie. În perioada 25 iulie şi 15 octombrie se vor depune copiile de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi şi studenţi. Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare la comisia judeţeană, respectiv la comisiile din instituţiile de învăţământ superior şi înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat sunt programate între 25 iulie şi 31 octombrie. În perioada 30 iulie - 20 noiembrie se vor deconta sumele către operatorii economici.
 

În ce constă programul „Euro 200“

 
Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare prevede că pot cere aceste bonuri doar elevii care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei. Pot aplica elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru derularea „Euro 200”, în anul 2018, a fost de 12.328.000 lei, pentru un număr estimat de 13.514 de beneficiari (elevi şi studenţi).
 
Reamintim că programul „Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C. Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus. În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii