Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. George Scupra, primar Ovidiu „Am spus că sunt pregătit și pot îndeplini funcția de președinte CJ Constanța. Nu ar fi vreo tragedie să nu ajung în această funcție” !(VIDEO)

ro

21 Nov, 2023 17:00 1823 Marime text
Primarul orașului Ovidiu, George Scupra a fost prezent la ZIUA LIVE.
 
Interviul integral poarte fi urmărit aici:
 






Edilul are proiecte aflate în implimentare a căror valoare depășesc 56 de milioane de lei. Lista proiectelor poate fi studiată în secțiunea „documente".

La ZIUA LIVE a vorbit și despre statutul lui George Scupra în cadrul Partidului Național Liberal, despre o nouă candidatură ca primar dar și despre responsabilități mai mari, cum ar fi nominalizarea pentru Consiliul Județean. Am vrut să lămurim și operațiunea migrația primarilor înainte de alegeri, un fenomen periculos, dar cu toate aceasta este în continuare încurajată de liderii politici.

George Scupra se află la al treilea mandat de primar al UAT Ovidiu. Raportul de activitate pentru primii trei ani de mandat poate fi studiat în secțiunea „documente".


George Scupra a povestit că nu a avut în plan să facă vreodată politică, dar că îi place să facă administrație. Cel mai complicat mandat a fost primul (2008-2016).

„Am avut momente când am fost cu sabia deasupra capului. De exemplu plecarea din PSD în PNL (n.r. în 2016). A fost o decizie grea. Nu a fost una greșită, era o abordare corectă față de ambele partide". 

„Fiecare primar și-a resetat prioritățile și programele"!

„În ultima vreme nu am făcut politică, chiar dacă e nevoie în administrație de susținere politică. 

Nu este un moment foarte bun pentru administrația locală în România. Venim după pandemie, un complicat, sunt războaie în lume, situația este complicată, iarna se anunță dificilă. Când este un boom economic este bine și pentru administrație. 

Trebuie să fim realiști, să vedem ce se întâmplă în economie și inflație. Nu poți să furi Crăciunul, nu poți fi Grinch. La Ovidiu ne costă bradul 1.200 de lei îl luăm de la Romsilva. Nu poți să nu faci bradul. Luminițele le avem, trebuie să le montăm. Niciodată nu le-am închiriat, doar reparăm dacă sunt stricate. 

Nu cred că sunt primari care nu au probleme. Majoritatea primarilor din România au probleme. Trebuie să mergem mai departe, să găsim soluții. Suntem afectați de ordonanțe, dar găsim soluții. Începând cu 1 ianuarie 2024 administrația locală se resetează.

Se desființează tot ce înseamnă șef de birou. Ordonanța este destul de clară. Se desființează tot ce înseamnă șef de birou. La Ovidiu erau doar 5 posturi ce vor fi desființate. oamenii rămn să își facă treaba mai departe. 

Este primul an în care rectificarea națională nu s-a realizat. Este un semnal! Se pregătește din fondul de rezervă al Guvernului un fel de rectificare. Avem așteptări. Fiecare primar și-a resetat prioritățile și programele. Important este să nu pierdem din proiecte, să nu renunțăm la ele. Am vorbit cu primari care iau în calcul să renunțe la unele proiecte”, a explicat Scupra. 

„Nu e vina primarilor că axele noi nu s-au deschis”
 
„Un proiect pe fonduri europene se derulează cel mai devreme în doi ani. Primarii își doresc să lucreze patru ani, nu totul în ultimul an. Eu sunt constant, nu las totul pe ultimii ani.

Noi acum asfaltăm în cartierul Tineretului și Sat Vacanță. Până pe 15 decembrie sperăm să închidem cele două proiecte. Avem și alte proiecte în derulare. Vrem să finalizăm parcurile. Cel de la Geamie este din fonduri locale. În momentul acesta avem în derulare 15 proiecte.

Ne mândrim că în cele 3 mandate nu am avut corecție pe vreun proiect. Nu am pierdut bani, ba din contră am adus fonduri. Accesăm fonduri și nu le pierdem pe drum. Dacă pierdem banii corecșțiile le plătesc tot oamenii. Pe cele trei mandate vorbim de 70 de milioane de lei investiții. Este enorm pentru Ovidiu. Trebuie să ținem cont și de realitate. Gradul de îndatorare este foarte bun, în jur de 0,3%. oamenii mi-au dat credit atunci când m-au votat. Este momentul ca Primăria Ovidiu să facă pași pentru investiții. Este păcat să renunți la bani dacă nu poți contribui din bugetul local. 

Pregătim proiecte prin finanțare europeană. Pregătim în zona de energie, să fim mai eficienți, pe digitalizare am cam depus, la școli, grădinițe avem proiecte finanțabile. administrația din România are nevoie de proiecte în zona de asfaltare. Trebuie să ieșim din noroi. Primarii nu au de ales. Dacă e o strategie europeană trebuie să mergem în acea direcție”. 

 
„Am renegociat contractul de salubrizare în favaoarea comunității"
 
„În zona blocurilor au fost montate deja, în zona caselor există deja sacul galben, am împărțin pubelele achiziționate, pentru aproximativ 4000 de gospodării. Mai avem în satul Poiana. Nu funcționează așa cum ne dorim, dar e un prim pas. Oamenii se vor educa deoarece nu avem încotro. Plătim prea mult facturi pentru a ne permite. Cam un miliard și jumătate de lei vechi pe lună la populația de 16.000 de locuitori. Este foarte mult. 

Anul acesta a expirat un contract de salubrizare vechi de 25 de ani. L-am renegociat la începutul verii și am obținut un lucru fantastic. Pe următorii 25 de ani să se întoarcă din factura lunară să se întoarcă jumătate în bugetul local. Se întorc pe o negociere corectă, rampa este în Ovidiu. Am stipulat în contract că strict pentru Ovidiu se întorc sub formă de sponsorizare această sumă de bani pentru a face alte lucruri. În scurt timp la nivelul județului și la nivel național vom avea un tarif unic. 

Nici în Constanța nici în Ovidiu nu s-a plătit niciodată tariful real la salubrizare. Tariful real este în jur de 200 de lei. În Ovidiu trebuie să umbli două zile să aduni gunoiul. Costurile de depozitare sunt destul de mari. 

De la 1 ianuarie introducem o nouă taxă de salubrizare la Ovidiu. După ce venim cu investițiile din spate, cei care nu vor să strângă gunoiul selectiv trebuie să plătească. Înainte de toate administrația locală trebuie să fie pregătită. Nu am dat nicio amendă anul acesta. Trebuie să educăm. Am început din școli. Au în fiecare clasă coșuri de selectare.   

Noi plătim taxele către Tracon, iar contabilitatea firmei virează jumătate către bugetul local. În 25 de ani se vor aduna destul de mulți bani. Mă bucur că am reușit acest lucru. Am stabili prin contract că este bine să meargă fondurile într-o zonă de mediu, pentru dezvoltare. Nu este vina noastră că rampa este la Ovidiu. 

Oamenii de afaceri mari peste tot în lume susțin administrația locală. Din punctul meu de vedere mandatul următor, al meu sau al altuia, va fi cel mai bun”.

„Dacă un constructor a greșit e corect să remedieze!"
                  
„Toate proiectele au probleme, numai să nu decontăm de două ori o lucrare nu este ok. E adevărat că sunt probleme și întârzieri, pe nervii noștri și pe timpul nostru. Dar pe banii constructorului. Trăim în România, lucrului bine făcut. 

Nu e treaba mea să cunosc constructorii din Ovidiu. Pentru asta există diriginte de șantier, manager de proiect și alți oameni care se pricep la ceae ce fac. Mergem și noi pe șantiere doar că nu arătăm chestiile astea. Odată sau de două ori pe săptămână sunt în București,e nevoie de susținere, de avize. Zilnic semnez mapa ceas la ora 14.30. Cetățenii cunosc acest lucru. 

Trebuie să rămâi ancorat în realitate. Să simți pulsul și dorințele cetățenilor. E o greșeală să fii numai în linia partidului. Este vorba despre echilibru, constanță, echipă. asta așteaptă oamenii. De-a lungul mandatelor am ajustat din mers. Am făcut mici corecții. În fiecare mandat am venit cu altă abordare”. 


 „Dacă aș vrea în Parlament e ca și cum m-aș gîndi să mă pensionez!"
 
„Pentru un primar în funcție este onorant să te retragi la finalul carierei să te retragi pe un post de deputat și senator.

Un primar cu trei mandate tot timpul va avea un loc eligibil, a demonstrat că aduce voturi.

Dacă un primar după 5-6 mandate vrea să meargă mai departe, nu va fi oprit. E loc pentru toți sub soare. 

Nu am exclus o candidatură chiar la Primăria Constanța, dar nu mă voi muta în Constanța.  Nu alerg după funcții.

Cred că este momentul ca din rândul unora dintre primarii care au demonstrat în județ să fie desemnat viitorul președinte al CJ Constanța.

Președintele CJ Constanța lucrează cu primarii. Dacă luăm un primar și îl nominalizăm la CJC va fi mai bine. Cunoaște problemele cu care se confruntă primarii. 

Un calendar firesc ar fi ca până la finalul anului să se anunțe candidații și în PNL.

În general partidele mici i-au anunțat deja".


„Partidele nu mai au nevoie de bani”!
 
„Administrația și politica nu mai sunt atractive ca acum 20 de ani când toți credeau că se îmbogățesc în politic. Nu întotdeauna cineva care a făcut bine în mediul privat sau într-o companie ce avea rezultate în administrație. Și în Ovidiu și în Constanța este nevoie de oameni care nu închid ușa altor oameni din partide diferite. Partidele nu mai au nevoie de bani. Pe legislația electorală cum s-a stabilit este foarte bine. În Ovidiu nu se pun bannere sau afișe. Sunt șapte panouri unde pui afișe și se decontează. 

Noi în Ovidiu am decis în CL că nu punem bannere. Dacă nu am pus eu și nici alte partide nu au fost probleme. Timpul a demonstrat că nici un om de bussines  nu este în spatele meu. Sigur este nevoie de un anumit protocol, un partid are nevoie să funcționeze, este o entitate ce are costuri. Cotizațiile sunt modice, sunt în funcție de funcția deținută. ”.


Mi s-a oferit de mai multe ori mită. Nu am venit primar să mă căpătuiesc”!
 
„Întotdeauna sunt oameni care au abordarea „Găsim o soluție, sunt și eu atent“. În primii ani veneau cu sticle cu alcool, eu nu beau. Un filtru cel mai bun sunt investițiile private dacă ele funcționează totul bine, dacă investițiie private merg bine, înseamnă că primarul este ok. 

Mi s-a oferit de mai multe ori mită, dar eu nu am venit primar să mă căpătuiesc. Nu am făcut denunțuri.

De dat șpagă pentru a rezolva probleme, nu am fost nevoit să dau. Am avut suficiente argumente pentru a obține ce aveam nevoie. 

Istoric, în trei mandate nu există niciun PUZ respins la Ovidiu. Dacă ai existat toate avizate de instituțiile necesare. Este o abordare corectă. Investitorul vine, discutăm, ținem cont de tot ce este nevoie pentru ca un proiect să treacă. De asta vin investitorii deoarece durează foarte puțin. În trei luni obține un PUZ. 

Academia Hagi, OCH, aduc bani la buget. Ceea ce plătesc persoanele juridice depășește în 2023 contribuția persoanelor fizice. Ideal este ca mediul privat să susțină și să întoarcă comunității investiții. 

Trebuie să fim corecți cu oamenii. Noi mărim taxele și impozite cu în 2024 doar cu 13,8, cât este inflația. În decembrie le vom aproba.

Va fi un efort suplimentar și pentru populație, pentru că toate au crescut. Prețuri, coșul zilnic. Trebuie să ținem cont de toate”.

 
Nu am fost fan Chițac! Aș putea însă să mă răzgândesc în ceea ce îl privește. Cred că un tandem mai potrivit ar fi cu Silviu Coșa”!
 
„Nu ar fi vreo tragedie să nu ajung candidat pentru Consiliul Județean.

Din punctul meu de vedere apropierea de ÎPS Teodosie este un avantaj. Este duhovnicul meu! Mă susține în eventuala decizie a mea. Dânsul nu face politică. Își dorește să evoluez! M-a încurajat să evoluez, nu mi-a spus ce să aleg pentru viitor.

De sfătuit o fac cu o echipă restrânsă. În general îmi asum deciziile. Nu sunt foarte ascultător! Nu sunt guraliv, vocal sau agresiv. Am opinii divergente, dar nu neaparat greșite. 

Cât despre alegerile de anul viitor... va fi un an electoral complicat.

Mediul urban a votat la alegerile trecute mai mult cu PNL în județul Constanța. Am încredere că primarii noștri și-au făcut treaba și au rezultate bune. Lucrurile cred că funcționează bine. Nu cred că asocierea PNL cu PSD va cântări semnificativ în alegerile de anul viitor. Până la urmă proiectele trebuie să treacă iar comunitățile au nevoie de dezvoltare.
Contează omul, proiectele, echipa, seriozitatea, implicarea, echilibrul, constanța și tandemul primar – președinte de Consiliu Județean. Contează cu cine mergi în echipă.

Nu am fost fan Chițac! Contează că oamenii l-au ales. Nu știu în acest moment dacă un tandem cu dânsul pe mine personal m-ar avantaja. Dacă ne-am putea potența unul pe celălalt. Nu m-aș duce în orice condiții și cu oricine.

Sigur, vom avea discuții interne, suntem colegi. Pot însă să mă bazez pe votul lui dacă voi candida la CJ Constanța, eu nu-l pot vota, pentru că votez la Ovidiu.

Aș putea chiar să mă răzgândesc în ceea ce îl privește domnului Chițac, pentru că îmi este colege și până la urmă „numai prostul nu se răzgândesc", vorba dânsului.

Dacă vorbim despre preferințe, cred că un tandem foarte bun aș face cu Silviu Coșa (n.r. prefectul județului Constanța), cred în această echipă. E loc pentru toți. Noi nu-l căutăm nici pe cel mai deștept, nici pe cel mai frumos, este un pachet cu de toate”.
 
 
 
Citește și:

ZIUA LIVE George Scupra, primarul orașului Ovidiu - „Nu am avut în plan să fac vreodată politică. Recunosc că mi-a plăcut să fac administrație“ (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii