Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Distincția „Meritul Dobrogean” pentru filologul Liliana Lazia. „Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă”

ro

29 Nov, 2021 14:22 1668 Marime text
  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 14.00, este Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța.
.
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul  nostru  ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Cu prilejul acordării distincției „Meritul Dobrogean” fostului director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia (1958 - 2011), de către cotidianul ZIUA de Constanţa, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, Șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene Constanța acordă un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 
Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: reputații arheologi Alexandru Barna, Alexandru Suceveanu și Alexandru Avram, dar și poetul și dramaturgul Grigore Sălceanu și fostul director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, filologul Liliana Lazia.
 
Corina-Mihaela Apostoleanu vorbește despre filologul Liliana Lazia

Avea un entuziasm ieșit din comun, Simțeam că debordează de acest entuziasm.

A publicat în revista Tomis o serie de portrete ale unor scriitori mai puțin cunoscuți.

Era un bibliotecar cu mintea mereu deschisă. Ca manager, își dorea să se consulte cu oamenii și să atragă lucruri bune pentru bibliotecă.


În cadrul interviului, Corina-Mihaela Apostoleanu, doctor în filologie și fost manager al Bibliotecii Județene Constanța, discută despre personalitatea și activitatea Lilianei Lazia.

Sunt atinse inclusiv subiecte legate de colaborarea de aproape 20 de ani cu Liliana Lazia, de parcursul fostului manager de la funcția de simplu bibliotecar la cea de manager al instituției, despre momentul transferării documentelor de bibliotecă din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului în actuala clădire a bibliotecii, dar și despre preocupările culturale și implicarea ei în promovarea valorilor dobrogene.

Totodată, s-a vorbit și despre latura poetică a Lilianei Lazia, despre lucrările științifice publicate, dar și ce a însemnat pentru Liliana Lazia primirea în anul 2007 a Medaliei „Meritul Cultural clasa a III-a”, acordată de Președinția României.

Iubea marea, era o persoană foarte sensibilă. În poeziille sale veți găsi această delicatețe sufletească. Acolo era acea Lilian Lazia cu partea sa umană, mai spune Corina-Mihaela Apostoleanu despre filologul Liliana Lazia









 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii