Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Titus Dobre, candidat USL în Colegiul 7 Camera Deputaţilor „Voi susţine orice proiect care diminuează costul facturii la încălzire a constănţenilor"

ro

04 Dec, 2012 03:05 2383 Marime text
interviu_dobre_Titus_Dobre_2.jpgActual consilier judeţean USL, social democratul Mircea Titus Dobre candidează, la scrutinul din 9 decembrie, pentru un mandat de deputat în Colegiul 7. Dobre declară că va susţine cota unică de 16% pe profit şi 3% impozit pe cifra de afaceri pentru micro-întreprinderi.

Am înţeles că susţineţi proiectul de lege privind trecerea, cu titlu gratuit, a unui pachet de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către Consiliile Locale Constanţa, Agigea, Mangalia şi Năvodari şi către Consiliul Judeţean. De ce ar fi benefic, pentru constănţeni, acest proiect?

E benefic pentru că înseamnă sume suplimentare pentru fiecare consiliu local. Şi e vorba de sute de mii de euro pentru Agigea, Mangalia şi Năvodari. Ca un exemplu, numai Agigea va beneficia de 500.000 de euro de pe urma acestui proiect. Sunt mulţi bani pentru bugetul unei localităţi ca aceasta, care pot fi reinvestiţi de primarul Cîrjaliu în facilităţi pentru oameni. La Constanţa pachetul iniţial de 20% de acţiuni a însemnat 2 milioane de euro în plus, iar acum, când vorbim despre 51% din acţiuni, suma se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

Ce părere aveţi despre litoralul Mării Negre? Este acesta exploatat cum trebuie, se apropie el de standardele litoralului din state europene dezvoltate sau rămâne cumva la periferia Balcanilor?

Avem nişa noastră pe care dacă ştim s-o exploatăm cu inteligenţă ne facem cunoscuţi şi putem atrage cu uşurinţă turişti. Am luat premiu la Monte Carlo pentru cea mai fashion staţiune, cluburile de la Mamaia sunt în fiecare an mai atractive. Avem nisip fin şi Marea Neagră e un dar de la Dumnezeu de care nu avem voie să ne batem joc. Avem Aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, care poate aduce turişti pe tot litoralul. Nu văd de ce să nu ne ridicăm la standarde înalte. După 9 decembrie turismul va fi prioritate 0 pentru echipa USL.

Proveniţi din mediul de afaceri privat. Cum vedeţi, din această postură, mediul de afaceri constănţean? Este el unul competitiv, este previzibil, deci sigur sau, din contră, e caracterizat de o predictibilitate scăzută?

Aţi venit pe teritoriul meu. Provin din mediul de afaceri, de aceea cunosc foarte bine neajunsurile cu care se confruntă agenţii economici. Sunt împovăraţi de taxe şi controale. Voi susţine măsurile USL care vin în ajutorul mediului de afaceri. Mai mult, mă voi implica direct în Comisia de specialitate, cea pentru comerţ, industrii şi servicii, acolo unde se iau deciziile cele mai importante în privinţa legilor de sprijinire a mediului privat. În acest sens, voi susţine scutirea de impozitare pe o perioadă de 5 ani a dividendelor reînvestite în utilaje, echipamente, cercetare şi dezvoltare şi reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi simplificarea cadrului legislativ. Înfiinţarea unei firme ar trebui să nu dureze mai mult de 3 zile. De asemenea, noi, cei de la USL, dorim să menţinem cota unică de 16% pe profit şi 3% IMPOZIT pe cifra de afaceri pentru micro-întreprinderi.

Cât este de importantă cultura într-un oraş cosmopolit cum este Constanţa? Credeţi că i se acordă importanţa pe care o merită? Este Constanţa un real centru cultural, un exemplu la ora actuală?

Poate că ar fi loc şi de mai bine, întotdeauna este, însă nu putem să ne plângem că ne lipsesc spectacolele de teatru cu actori de marcă sau concertele cu nume mari naţionale. Dar şi vara litoralul este o atracţie din punct de vedere cultural. Avem Festivalul de la Mamaia, Festivalul Antic, Festivalul Muzicii Populare Româneşti, la Medgidia este Festivalul Dan Spătaru.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat în toamna acestui an că au loc discuţii pentru preluarea, de către administraţia publică locală, a CET-ului. Edilul şef ar vrea ca ulterior să găsească un investitor privat prin intermediul căruia să diminueze preţul gigacaloriei. Veţi susţine un astfel de proiect?

Voi susţine orice proiect care diminuează costul facturii la încălzire a constănţenilor.

Aveţi un model în politică? Despre cine este vorba?

Am mai multe modele. Printre ele, bineînţeles, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu şi de la fiecare iau ce cred eu că mi se potriveşte. Dar îmi plac în general oamenii de cuvânt, care nu uită niciodată ce au promis.

Sunteţi un politician tânăr într-o clasă politică relativ îmbătrânită. Ce vă place, ce vă displace la actorii politici ai momentului?

Ce îmi place tocmai v-am spus. Ce nu îmi place: indiferenţa faţă de problemele oamenilor, număratul din doi în doi când se votează legi importante pentru români, minciuna - atunci când spui că n-ai bani de pensii şi salarii, dar faci piscine şi terenuri de sport în pantă, bătaia de joc pe banul public. Toate acestea nu îmi plac. Sunt croit pe alt calapod. Sunt o persoană tânără, dinamică, serioasă. Am avut grijă ca în fiecare lună aproximativ 200 de oameni să-şi ia salariul la timp şi asta înseamnă responsabilitate.

Care credeţi că va fi formula viitorului Guvern, aşa cum va funcţiona el după scrutinul din 9 decembrie?

Sper într-o formulă majoritar USL care să-l oblige pe Traian Băsescu să desemneze un premier de la noi, pe Victor Ponta pe mai departe, ca să poată pune în aplicare programul de guvernare al USL. E foarte important ca oamenii să nu risipească voturile şi să avem majoritate pentru că numai aşa putem să trecem legi bune pentru România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii