Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:57 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu noul şef al IPJ Constanţa, Constantin Dancu „Există o lipsă de motivaţie a unor angajaţi. Avem nişte reacţii «letargice» la unele solicitări ale cetăţenilor”

ro

12 Apr, 2013 00:00 2709 Marime text
Comisarul şef de poliţie Constantin Dancu a fost numit, la începutul acestei săptămâni, la comanda Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Dancu s-a născut pe 13 martie 1961. Absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Dancu este licenţiat în inginerie mecanică. Din 2005 până anul acesta a ocupat postul de şef al Serviciului Rutier.
 
Veţi sta la conducerea IPJ Constanţa cel puţin şase luni. Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru această perioadă?

În primul rând, va trebui să cunosc foarte bine întreaga situaţie de la nivelul IPJ Constanţa, să analizez punctele forte ale Inspectoratului, şi sunt convins că sunt foarte multe, trebuie să identific şi să analizez şi punctele slabe, ca după aceea să îmi fac un plan de bătaie, îl numesc şi plan managerial. Ideea centrală a acestui plan va fi focusată pe siguranţa cetăţenilor şi-mi doresc să eficientizez şi munca de poliţie. Vom pune accent pe reducerea evaziunii fiscale şi, bineînţeles, am şi un target rutier, anume să reducem în continuare numărul de accidente din Constanţa. De asemenea, voi avea în vedere pilonul cel mai important instituţional, respectiv cunoaşterea poliţiştilor. Experienţa mi-a dovedit de-a lungul timpului faptul că a cunoaşte oamenii cu care lucrezi este un element foarte important într-o organizaţie. Până la urmă tot ce facem, facem cu ajutorul echipei şi, aşa cum am spus şi la împuternicirea mea, cred în munca de echipă.
Pentru implementarea celor arătate, paşii vor fi următorii. Mi-am propus să realizez o analiză a climatului organizaţional, atât la sediul IPJ, cât şi la celelalte subunităţi (poliţiile municipale, orăşeneşti, comunale). Îmi doresc, cu acest lucru, să aflu starea de spirit din fiecare organism poliţienesc, aşteptările angajaţilor noştri, neîmplinirile acestora, ca să pot să-mi stabilesc măsurile de corecţie.
Vreau să derulăm nişte sondaje de opinie, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, pentru a stabili care sunt aşteptările cetăţenilor de la noi, ce îi nemulţumeşte şi apoi să adoptăm măsurile ce se impun la solicitările acestora.
Vreau, de asemenea, îmbunătăţirea marketingului de imagine al poliţiei constănţene. Vreau să aplic nişte măsuri urgente, măsuri pe care le veţi observa în maximum două săptămâni, măsuri care să vizeze informarea corectă şi rapidă a populaţiei, prin intermediul mass media.
Siguranţa populaţiei trebuie implementată ca un concept comun al tuturor celor care aplică legea şi aici mă refer la poliţiile locale, firme private de pază. Şi asta pentru că avem un obiectiv comun: siguranţa cetăţenilor.
Îmi mai doresc modificarea organigramei unităţii pe care o conduc, bineînţeles în limitele aceluiaşi număr de angajaţi, vreau să eficientizez o serie de activităţi şi să fac să crească numărul poliţiştilor în stradă.

Aţi fost şeful Serviciului Rutier, dar veniţi din interiorul Inspectoratului. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, punctele critice ale Poliţiei Constanţa?

Aşa cum am spus anterior, în momentul de faţă lucrez la o analiză, pentru a vedea punctele tari ale IPJ Constanţa, dar şi punctele slabe ale Inspectoratului.
Numărul redus de poliţişti, iar aici trebuie să ţinem cont de exodul către pensionare al poliţiştilor. Pregătirea profesională necorespunzătoare a unora dintre poliţişti. Avem un parc logistic subdimensionat şi învechit. Lipsa de experienţă a multor poliţişti. De remarcat, faptul că avem foarte mulţi poliţişti tineri, nou veniţi în sistem, iar pentru formarea unui poliţist ai nevoie de ceva timp. Avem o organigramă „înţepenită” pe nişte compartimente care nu mai fac faţă provocărilor din ziua de azi. Există o lipsă de motivaţie a unora dintre angajaţi. Avem nişte reacţii „letargice” la unele solicitări ale cetăţenilor, de altfel, solicitări legitime. Asta nu înseamnă că Poliţia nu are şi foarte multe puncte forte.

În ultimii ani, comisarii şefi care au asigurat comanda poliţiei constănţene au fost uneori subiectul unor dispute cu miză politică. Credeţi că riscaţi să deveniţi şi dumneavoastră subiectul unor astfel de disensiuni?

Când îţi asumi conducerea unei instituţii publice îţi asumi toate aspectele care rezultă dintr-o astfel de funcţie, dar sunt convins şi ştiu sigur că treaba mea ca inspector şef este şi va fi să asigur un climat de siguranţă publică, să gestionăm siguranţa în şcoli, a sezonului estival care bate la uşă. Vreau să vă asigur că nu am şi nu încurajez partizanatele politice în instituţia poliţiei constănţene. Voi colabora cu oricine, indiferent de ce viziune politică are, cu orice persoană care aderă la principiile ce ţin de asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum şi de siguranţa cetăţeanului. În aceste condiţii, nu îmi permit luxul unor simpatii sau antipatii.
Cine încalcă legea, va trebuie să se aştepte la o reacţie represivă, dreaptă şi imediată din partea instituţiei din care fac parte, indiferent de vederile politice ale aceluia.

În 2012 şapte poliţişti s-au sinucis, la nivel naţional, din cauza problemelor financiare. În acest sens, ministrul Administraţiei şi Internelor a declarat, la începutul acestui an, că va trebui să existe o evaluare psihologică a tuturor angajaţilor din MAI. Credeţi că o astfel de măsură se impune?

Avem nişte proceduri instituţionale care prevăd o evaluare psihologică periodică şi consider că o astfel de măsură este binevenită, dar cunoaşterea personalului nu este numai datoria psihologului unităţii, ci în primul rând a şefilor. Este foarte important, aşa cum spuneam anterior, să ne cunoaştem oamenii. Şefii profesionali la fiecare nivel trebuie să aibă curajul să ia măsurile necesare să nu se ajungă la astfel de deznodăminte tragice.

Agenţilor economici din municipiul Constanţa li se percepe o taxă de linişte, Constanţa nefiind, totuşi, unul dintre marile oraşe cu infracţionalitate scăzută. Cât de justificată este această taxă?

Taxa de linişte se percepe ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local, aceasta fiind adoptată în conformitate cu legea şi nefiind în prezent atacată în contencios administrativ. Asta înseamnă că, cel puţin formal, este temeinică şi legală. În ceea ce priveşte infracţionalitatea, din bilanţul pe anul trecut am constatat faptul că se înregistrează o creştere a infracţiunilor comise cu violenţă, mai exact a tâlhăriilor dar, după cum bine ştiţi, în 2012 au fost reţinute peste 90 de persoane suspecte de producerea unor astfel de fapte în municipiul Constanţa, dar şi în judeţ. Tot din bilanţ rezultă că sunt înregistrate şi scăderi la infracţiunile de omor, distrugere, înşelăciune. Precizez că respectiva taxă nu a fost nici impusă de, nici luată cu avizul sau acordul Ministerului Afacerilor Interne. În schimb, ştiu exact ce măsuri trebuie să iau pentru a îmbunătăţi imaginea Poliţiei, precum şi pentru a readuce în sânul colectivităţilor sentimentul de linişte, sentimentul că îţi poţi lăsa copiii să se joace singuri în faţa blocului, că tinerii se pot plimba şi după orele serii, fără a fi acostaţi de diverşi indivizi, că în mijloacele de transport se vor simţi în siguranţă, că nu vor fi agresaţi, chiar şi verbal.
Dacă reuşesc, alături de colegii mei, să aduc schimbări în bine faţă de ce am spus, mi-am îndeplinit menirea ca manager.
 
Care este gradul de uzură în ceea ce priveşte bunurile utilizate de poliţiştii din IPJ Constanţa (maşini, uniforme, pistoale, birouri)?

La nivelul IPJ Constanţa există, după cum ştiţi, maşini foarte performante, dar şi maşini care sunt vechi. Există armament care este din noua generaţie, dar şi pistoale care sunt folosite, uzate. La fel, şi clădiri reamenajate şi unele care necesită reparaţii capitale. Dar eu spun că totul poate fi îmbunătăţit, schimbat, dacă există motivaţie şi dorinţă de a face ceva.

Constanţa se confruntă cu fenomenul hoţilor din buzunare, care pot fi întâlniţi în mijloacele de transport în comun. Cum aveţi de gând să procedaţi pentru creşterea siguranţei în mijloacele de transport în comun?

Aşa cum am spus anterior, la nivelul municipiului Constanţa au fost destructurate câteva grupuri de minori care săvârşeau fapte de tâlhărie şi de furt din buzunare, iar în prezent este operaţional un plan de măsuri privind reducerea furtului din buzunare. Vom continua parteneriatele pe care le avem cu RATC Constanţa şi cu IJJ Constanţa. Deja avem trei persoane arestate anul acesta pentru astfel de fapte.

Ce intenţionaţi să faceţi pentru acele cartiere din Constanţa în care pericolul de a fi tâlhărit pe stradă, în plină zi este mai mare decât în alte zone?

La începutul anului, tâlhăriile au înregistrat un trend ascendent, dar ca urmare a acţiunilor întreprinse de poliţiştii de la Municipiu, am constatat o scădere cu 60% a tâlhăriilor şi vom continua cu măsurile de tip preventiv, de informare a segmentelor de risc: tineri, copii, femei în vârstă. Vom suplimenta numărul patrulelor prin crearea unor zone de siguranţă publică speciale, în colaborare cu IJJ-ul, Garda de Coastă şi cu Poliţia Locală. Pe de altă parte, sper în măsuri de genul supravegherii video din partea administraţiilor publice locale.

Ce planuri au fost creionate pentru judeţul Constanţa, având în vedere apropierea sezonului estival?

Ne vom concentra pe siguranţa stradală, pe combaterea evaziunii fiscale, pe siguranţa în traficul rutier. Vom avea în vedere combaterea furturilor de pe plaje, din camerele de hotel şi, în special, a furturilor din autovehicole. Toate acţiunile vor fi derulate în sistem integrat, adică în parteneriat cu jandarmii, Poliţia Locală şi celelalte structuri ale MAI.

Anul acesta vom mai avea poliţişti detaşaţi pe litoral?

În acest an, vom fi sprijiniţi de către IGPR, dar şi de celelalte structuri din cadrul MAI şi de autorităţile publice locale şi sunt convins că vom reuşi să asigurăm turiştilor de pe litoralul românesc un sejur în siguranţă. Anul acesta vom avea doar 90 de poliţişti detaşaţi.
 
Câţi lucrători are IPJ Constanţa? Câţi dintre ei lucrează efectiv în stradă şi câţi în spatele unor birouri?

IPJ Constanţa are aproximativ 1.600 de funcţii, din care 321 ofiţeri, 1.187 agenţi, 84 de personal civil, fiind încadrate un total de 1.472 de funcţii, cu 298 de ofiţeri, 1.098 de agenţi şi 76 de personal civil. Evident, proporţia cea mai mare este în teren.

Este IPJ Constanţa subdimensionat din punct de vedere al personalului? Ce veţi face dacă veţi fi nevoit să aplicaţi un nou plan managerial care va viza o nouă reducere?

Este uşor să ne plângem, dar trebuie să facem astfel încât să fim eficienţi cu resursele umane şi materiale pe care le avem. Munca de poliţie este o chestiune de vocaţie, iar eu cred că poliţiştii, cei care sunt vizibili prin mediatizările mass media, dar şi cei care nu se văd, fac această muncă din pasiune şi pot face performanţă.
În ceea ce priveşte reducerea de personal, după cum bine ştiţi, în următoarea perioadă nu vor mai fi astfel de disponibilizări.

Cetăţeanul are o idee preconcepută, conform căreia un poliţist nu va refuza niciodată o „atenţie”. Ce intenţionaţi să faceţi astfel încât să-l determinaţi pe cetăţean să aibă încredere într-un reprezentant al poliţiei?

În ultimul sondaj realizat la nivelul Constanţei cu privire la încrederea populaţiei în activitatea Poliţiei, am constatat faptul că majoritatea celor chestionaţi au încredere în poliţiştii constănţeni şi îi consideră pe aceştia ca nefiind corupţi. Totuşi, există şi va fi toleranţă zero faţă de astfel de comportamente ale poliţiştilor din IPJ Constanţa. Plastic vorbind acum, Poliţia şi MAI-ul, în general, sunt organisme vii. Sunt instituţii care şi-au dezvoltat anticorpii necesari, iar aici mă refer la DGA, DIPI, structuri de control intern, iar rezultatele se văd.

Există, în anumite secţii de poliţie, doi, trei poliţişti care au imaginea de şpăgari. Problema este însă că imaginea lor afectează întregul sistem. Cum purtaţi această cruce?

Dacă există o astfel de imagine, constănţenii ştiu deja că pot sesiza instituţiile abilitate, iar acestea vor lua măsurile specifice. Vreau să vă spun că fiecare om răspunde pentru faptele sale. Consider, totuşi, că imaginea Poliţiei trebuie mai mult îmbunătăţită pe acest segment. Mesajul este unul singur: toleranţă zero faţă de indisciplină şi încălcarea normelor de lucru. Vom colabora cu oricine ne oferă sprijin pentru îndepărtarea din rândurile noastre a celor care sunt certaţi cu legea, dar voi afirma cu tărie că nici nu voi face vânătoare de vrăjitoare şi nici nu voi tracasa inutil pe cei care sunt reclamaţi abuziv pentru că şi-au făcut datoria.
 
Ce poliţişti au o imagine mai bună: cei de sex masculin sau cei de sex feminin?

Studiile europene ne indică faptul că femeile poliţist sunt privite într-un mod mai favorabil decât bărbaţii, iar din experienţa mea la Serviciul Rutier vă pot spune că femeile poliţist sunt percepute ca având aceeaşi autoritate ca şi bărbaţii poliţist. Până la urmă, munca de poliţie nu este o chestiune de gen, ci de autoritate şi de îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu.

Cunoaşteţi expresia „Poliţistul slab ori e prost ori e bolnav”? Cum o comentaţi?

Sunt multe glume, bancuri cu poliţişti, cu poliţişti din mediul rural sau cu poliţişti de la Rutieră. Există un întreg folclor în ceea ce ne priveşte. Nu doar în România, ci în toată lumea. Dar, după cum ştiţi, pentru poliţişti ar trebui să primeze condiţia fizică şi pregătirea pe acest segment.

Semafoarele din Constanţa sunt controlate electronic şi sunt de generaţie nouă. Cu toate acestea, ele nu sunt sincronizate pe marile bulevarde, fapt pentru care şoferii pierd mult timp în trafic. Credeţi că sistemul poate suporta îmbunătăţiri?

Toate lucrurile pot fi dezvoltate, e firesc să fie aşa, iar în ultima întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanţii administraţiei locale am hotărât împreună îmbunătăţirea mai multor aspecte în ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere de la nivelul municipiului Constanţa.

În urmă cu câţiva ani aţi avut de suferit din cauza episodului cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, surprins dormind în maşină, în intersecţia de la Capitol. Aşi fost acuzat că nu aţi intervenit corespunzător. Cum s-a finalizat episodul în ceea ce vă priveşte? Vă reproşaţi ceva?

Vă pot spune că în viaţă este bine să priveşti echidistant inclusiv propriile experienţe, fie ele de viaţă sau profesionale, iar în momentul acela, ca poliţist, mi-am făcut datoria.

Ti-a placut articolul?

Comentarii